Днес е : Неделя, 29 Януари 2023

71.44% от гласувалите в Русенско са дали подкрепата си за двойката Радев- Йотова, 27.23% за Герджиков- Митева

Публикация 22 Nov, 2021 / akcent.bg

. При 100% обработени от протоколите на секционните избирателни комисии са ясни резултатите в Русенско от провелия се вчера балотаж за президент и вицепрезидент, съобщават от пресслужбата на областна администрация.

    71.44% от излезлите да гласуват или 47 098 души са подкрепили, издигнатата от инициативен комитет, кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова. 29 149 гласа по-малко събират Анастас Герджиков и Невяна Митева. За тях са гласували 17 949 жители на областта, което се равнява на подкрепа от 27.23%. 1.33% или 878 души от отишлите до урните са зачеркнали полето „Не подкрепям никого“.

   Избирателната активност в областта е приблизително 32.24%. 66 040 души са упражнили правото си на вот от общо 204 854 можещи да гласуват. Борят на избирателите в избирателните списъци при предаването им на секционните избирателни комисии е бил 202 578, като други 2 276 се е наложило да бъдат вписани в допълнителни страници на избирателните списъци, за да могат да упражнят правото си на вот. 3 532-ма са гласувалите с хартиени бюлетини, а машинно 62 508. Това означава, че 94.65% от всички гласували са гласували с машини. Действителните гласове са 65 925. Недействителните бюлетини са 108.

   Само в една секция в Глоджево се наложи да се премине от машинно гласуване към такова на хартия. Причината са били повредени карти. Не е имало как дефектът да бъде отстранен от техниците и затова се е наложило да се гласува с хартиени бюлетини. В други две секции в Бяла пък е имало разменени машини, но още преди началото на изборния ден вчера са предприети необходимите действия и с приемо-предавателен протокол машините са били занесени в правилните секции, така че това по никакъв начин не е рефлектирало върху вота. Имало е запитвания за възможност за гласуване по настоящ адрес. В едно от населените места в областта кметът е стоял в близост до секционната избирателна комисия и е разговарял с хората, но веднага щом е бил помолен да се премести на друго място, той го е направил.

   В два случая, при които гласоподаватели са отказали да дадат разписката от машината на секционната избирателна комисия. Единият човек я е скъсал, а другият просто си я взел със себе си. Независимо от това вотът и на двамата ще се счита за валиден. Имало е и три – четири запитвания към РИК от хора, които са били в болнични заведения и не могат да гласуват по адресната си регистрация, защото са били в лечебно заведение.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама