Четвъртък, 30 Май 2024

Българинов обяви изграждането на втори паркинг на терена на Свободна зона

Българинов обяви  изграждането на втори паркинг на терена на Свободна зона
Публикация   18:02     19 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     980

Работи се и по възобновяването на фериботната връзка между Русе и Гюргево

   До края на този декември се очаква да заработи единият от паркингите за тирове на територията на „Свободна зона – Русе“. Това обявиха от пресцентъра на областна администрация за участие на  областният управител Борислав Българинов в ефира на „България в 60 минути“ по БНТ. Паркингът ще е с капацитет за малко над 100 камиона, като за изчакване на него ще се заплаща такса от около 5 евро за 24 часа. Там ще има и необходимите условия за престои, така че шофьорите да бъдат удовлетворени от чакането си на паркинга. „Разговаряли сме с множество превозвачи и собственици на транспортни фирми, които предпочитат да платят и техните служители  да спрат да почиват на такъв паркинг.“, коментира още Българинов.

   Най-вероятно ремонтните дейности по паркинга ще приключат в следващите 20 дни. Остава само да се поставят тоалетните, които ще се от фургонен тип, да се постави нова ограда, както и указателни табели.

 Както вече Акцент.БГ вече писа, на терена към настоящия момент не се извършват никакви дейности, а документацията това да се случи ще чака новия изп. директор след решение на вече стария борд на директорите. Проектът за паркинга предвижда и обявяване на обществена поръчка, която би забавила реализацията му. Директорът Никола Стефанов преди дни заяви, че изграждането на въпросния паркинг е било заложено в инвестиционната програма на дружеството за следващата година.

    Българинов посочи, че се предвижда изграждането на още един паркинг, който ще се простира на около 40 декара и ще се намира също на терена на Свободна зона. На него ще могат да спират около 300 – 330 тира. Същевременно на шофьорите ще бъдат осигурени всички необходими условия за отдих. Освен тоалетни и бани, ще има и допълнителни удобства, като автомивка и места за хранене. Самият паркинг ще се намира едва на 500 метра от границата на България с Румъния и на около 100 метра от очаквания да бъде открит до края на тази година. Предвижда се той да заработи до края на следващата година. На този етап е трудно да бъде посочено колко ще струва изграждането на съоръжението, тъй като все още се изготвят подробни количествено-стойностни сметки.

    Всички тези мерки са част от стратегията на областния управител Борислав Българинов за облекчаване на трафика през гранично контролно-пропускателния пункт „Дунав мост“ при Русе. Само за миналата година през моста са преминали над 860 000 тира.

     Работи се и по възобновяването на фериботната връзка между Русе и Гюргево. Вчера той отново е провел среща с председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну, като повторно е била потвърдена готовността за пускането в експлоатация на ферибота през март догодина. В момента се работи по възстановяването и изграждането на нови административни сгради от двете страни на реката, където ще се помещават административните структури.

    Очакванията са от българска страна процесът да приключи до януари догодина, а от румънска най-късно през март. В ход са и процедурите по избор на оператор и в двете държави, тъй като два кораба ще обслужват линията – един български и един румънски. На денонощие ще се обслужват по около 240 камиона в едната посока. Цялата процедура не би трябвало да отнеме повече от час и половина. Самото преминаване на реката ще бъде в рамките на около 30 минути, като още максимум по толкова ще отнема натоварването и разтоварването на тировете.

 

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha