Днес е : Вторник, 7 Декември 2021

Първи по рода си за България локомотиви купува Булмаркет

Публикация 19 Nov, 2021 / akcent.bg

Русенската компания с поредна зелена инвестиция в локомотивния транспорт

   Русенската транспортна компания Булмаркет подписа днес договор със SoftronicКрайова за доставка на два нови локомотива „Transmontana“.Те са първи по рода си за българския пазар и са предвидени за румънското подразделение на Булмаркет – United Railways.

   Новите локомотиви „Transmontana” са с мощност 6000 KW и максимална скорост до 200 км/ч. Машините са най-развитата локомотивна технология на територията на Източна Европа. Локомотивът използва нови разработки, адаптирани към новите изисквания: ново тяло, специално асинхронни тягови двигатели, регенеративно спиране, електронни силови преобразуватели с IGBT, преобразувател на агрегати, електронно оборудване за управление и контрол и много други.

   Това е поредната инвестиция от продължаващата линия на модернизация с най-съвременни технологии на Булмаркет. За период от една година това е третата поръчка на чисто нови електрически локомотиви след два „Смартрон“ на Siemens и 4 на датската EA 3000. С това общо локомотивите в състава на компанията стават над 30, при близо 700 собствени и наети вагони.Обновяването на вагонния състав на компанията следва последователна политика за преминаване към изцяло екологични транспортни средства, които не оставят въглероден отпечатък върху природата.

   Любопитен факт е, че двата локомотива ще бъдат кръстени Русе и Гюргево, с което собствениците засвидетелстват дългогодишната ползотворна дружба между двата гранични града на България и Румъния.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама