Неделя, 25 Февруари 2024

Развитието на икономиката чрез финансиране на иновациите ще бъде водещ приоритет на финансовото министерство

Развитието на икономиката чрез финансиране на иновациите ще бъде водещ приоритет на финансовото министерство
Публикация   08:57     19 Ноемв, 2021 /     akcent.bg   /     610

   Необходима е промяна в начина на функциониране на системата – до това становище се стигна по време на провелия се  национален форум, посветен на взаимовръзката между транспортната свързаност и бизнес развитието.

   Министър Валери Белчев обърна внимание, че усилията през следващите години ще бъдат с фокус върху декарбонизация и развитие на икономиката чрез финансиране на иновации, като всички трябва да са готови да посрещнат и да се възползват от новите възможности както на държавно, така и на местно ниво. Малки общини от региона споделиха, че нямат административен капацитет, за да подготвят проектите си на необходимото ниво. Те настояват за унифицирани правила и процедури, които да им помогнат да получават европейско финансиране. „Темата за обществените поръчки е  важна. Всеки от нас осъзнава, че има необходимост от много дълбока реформа на закона, свързан с тях. Надявам се след свикването на нов парламент промените в тази нормативна уредба да станат възможни“, почерта финансовият министър.

    „Финансовата ни инфраструктура не е по-различна от пътната. Не винаги въпросът е само за пари. Често той е и организационен. Ефективността от всяка една мярка е функция на тази организация.“, заяви министърът на финансите Валери Белчев. Той сподели, че страната ни е пропуснала част от възможностите през последните 3 – 4 години за финансиране развитието на индустриални предприятия и стартъпи. Според него мерките са били насочени основно към сфери, от които не може да се очаква ефективна възвращаемост. По думите на министър Белчев в последно време световната икономика е претърпяла сериозни сътресения, но въпреки това лихвените проценти са били достатъчно ниски и не малко икономики са се възползвали от възможностите на ниските лихви, за да стимулират финансирането на инвестициите. Според министъра на финансите налице трябва да има приоритизиране на целите и по-спешните мерки да бъдат веднага финансирани. Той се обявява за разработването на ефективни правила, които да доведат до по-качествено усвояване на парите.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha