Днес е : Понеделник, 26 Септември 2022

Дебатът на кандидат-президентите: България има спешна нужда от правителство и парламент

Публикация 19 Nov, 2021 / akcent.bg

адежди този път да имаме редовно правителство изразиха и двамата кандидат-президенти Румен Радев и проф. Анастас Герджиков в началото на първия и заключителен дебат, организиран между тях тази вечер по БНТ. Той започна в 20.00 ч. и ще продължи час и половина като се провежда по предварително зададен регламент, одобрен и от двамата кандидати.

България днес бе първата тема, с която стартира дебатът. Ще има ли редовен кабинет бе първият въпрос, на който трябваше да отговарят двамата кандидати. И двамата изразиха надежда този път това се случи това. 

Очаквам с проф. Герджиков да обменим мнения как България да върви напред оттук-нататък, заяви Радев, който по регламент говори първи.

Аз се кандидатирам за този пост, не защото има нужда от него а защото виждам страната в кризи, разединена и смятам, че тя може да се обедини, коментира Герджиков в първите 30 секунди за представянето си.

 

Още от първите консултации подканвам партиите да намерят пътя на диалога, трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да бъде внимателно премерено. Правителството трябва да е съставено около ясна визия как да се излезе от кризата, заяви Радев.

Вярвам, че ще има правителство и през цялото време на кампанията повтарях, че най-спешното за България е да има правителство и редовен кабинет, заяви Герджиков.

Радев коментира, че трябва да се започне с групи по основни секторни политики, а не да се търсят допирни точки, когато са изговорени конкретни имена. В началото е имало съпротива към диалога след изборите за 45-ото и 46-ото НС. Трябва да се търси компромисът, призова Радев. Президентът не е архитект на коалиции, президентът създава условия този дебат да протече по най-добрия начин, допълни той.

Съветът, който Герджиков би дал на мандатоносителя и четирите преговарящи партии е да намерят общите неща, а не да търсят разделителните линии. Предишните два опита не са били изчерпани. Работата на президента е да намери общите неща в партиите, ако те търсят разделение, обърна се той към Радев. Той отговори, че не се занимава с политическо инженерство, поканил е Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебния кабинет и те са били много добри министри, като са разкрили редица порочни схеми на предишното правителство. Обясни, че е тяхно право да застанат начело на политически проект. Ако реша да създавам партия, ще застана отпред, подчерта Радев.

Полиция е влязла вчера в Софийския университет и е разпитвала има ли в тази институция хора, занимаващи се с търговия с гласове, атакува изненадващо опонента си проф. Герджиков и се обърна към Радев с въпрос какво смята за поведението на своя "началник щаб" Бойко Рашков по повод акции от такъв тип. Бойко Рашков не ми е началник щаб, той е назначен за служебен министър, отговори  Румен Радев. 

Само хората, които разчитат на купен вот, могат да заклеймяват действията на Бойко Рашков. Хората масово одобряват, благодарят, че вече не са мачка, заяви Радев.

Има ли нужда от нова Конституция, бе вторият основен въпрос към двамата претенденти.

Дали Радев има проект за нова конституция и защо го крие, попита веднага проф. Герджиков. Опасно е да въведем президентска република в нашата държава с крехка демокрация, заяви Герджиков.

Нямам мой проект за конституция, той е на голям екип от хора, които работят по него, участва част от академичната общност от СУ, неправителствени организации, граждани, експерти, представители на институциите, отвърна Радев. Мога да ви успокоя, че в проекта за конституция няма плашещи постановки за демокрацията. Този проект започва от гражданските права, има нужда от разширяване на гражданските права. Досега всички промени в конституцията са касаели предимно съдебната власт, отбеляза още Радев.

Проектът предвижда разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване на възможността на гражданите да участват в законодателния процес, разширяване на ролята и правомощията на местната властта, съдебна реформа, поясни той и уточни, че не може да си позволи да внася този проект в неустойчив парламент, затова е нямало как да го внесе досега. Той очаква създаване на устойчиво парламентарно мнозинство и тогава ще го внесе в парламента.

Въвеждането на президентска република е опасно. Би могло да се помисли за по-големи правомощия на държавния глава, примерно по-трудно да се отхвърля ветото му, каза от своя страна Анастас Герджиков.

Според него основната причина за промени в основния закон трябва да е постигането на върховенство на правото, но то можело да бъде постигнато и през законови промени.

"Искам да видя проекта на г-н Радев, за да го обсъдим, а не да се заяждам. За мен най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в тримата големи в съдебната система", разясни той тезата си.

Позициите за Северна Македония

Трябва ли да се свика референдум по темата за преговорите с Република Северна Македония? И двамата кандидат-президенти категорично отговориха с "не".

На въпрос има ли нужда от промяна в подхода към РМС проф. Герджиков бе категоричен, че промяна трябва да има само от страна на Северна Македония, а България не трябва да отстъпва от условията, разписани в рамковия договор.

Продължават спекулации, че ще допусна компромис с отваряне на вратата за членство на Република Северна Македония /РСМ/ в ЕС преди да сме получили ясни гаранции, заяви на свой ред Радев.

Здравеопазването и коронакризата

В началото на дебата по тази тема и двамата кандидат-президенти отговориха утвърдително на въпроса дали са ваксинирани.

Защо Радев не е свикал Консултативния съвет за национална сигурност за коронакризата, бе основната критика на проф. Герджиков в тази част на дебата. В отговор Радев обясни, че решенията вече са взети, те са в ход, служебното правителство ги изпълнява. После цитира данни на Ройтер, че от днес България е на първо място по спад по заразени. Притеснителното е, че броят на починалите от ковид е правопропорционален на неваксинираните, отбеляза той.

Кризата е много тежка и трябваше да се вземат мерки по-рано, критикува обаче проф. Герджиков. Той отправи и упрек, че лекарите на първа линия не получават парите, които заслужават като отправи и призив да се помогне на здравната система. Според него въвеждането на зеления сертификат не е било уместна мярка, защото е форма на принуда "да накараме хората да се ваксинират" и отбеляза, че не харесва принудата.

По закон КСНС трябва да се свиква на всеки 3 месеца. Той служи за това да се решават кризите, повтори отново критиката си Герджиков. 

Предишното правителство не спази нито едно решение на КСНС - нямаше смисъл да компрометираме този орган, обясни в отговор Радев. Той репликира опонента си, че вероятно не е наясно, че парите на медицинските специалисти са увеличени, болниците имат медикаменти, осигурен е кислород. Да, тежка е кризата, но това е много по-тежка вълна, констатира Радев.

Затова ви казах да слезете от облаците - това, което казвам, го знам от хора, свързани с болниците - директори, лекари - нито има лекарства, не са си получили парите, каза още Герджиков. И разказа, че в момента един директор на болницата е поставен пред избора дали да остави ли болният да умре или да наруши Закона за обществените поръчки. 

Герджиков отправи и критика, че зеленият сертификат влияе зле на икономиката.

Зеленият сертификат даде шанс на икономиката да живее. Другият вариант беше пълен локдаун, отговори Радев.

Увеличението на цените на тока и растящата инфлация бяха в центъра на икономическата тема в дебата на двамата претенденти.

"Не трябва да спекулираме с инфлацията, има я навсякъде по света. България не е изключение. Инфлацията е заради цените на горивата и енергията. Какъв е вашият спасителен план?", взе отношение първи по темата Румен Радев.

"Още от януари започна увеличението на цените, а през септември вече бе напълно ясно. Тогава при актуализацията на бюджета можеше да се осигури ресурс за бизнеса. Ако не бяхте забавили плана за възстановяване или бяхте поискали нотификация по-рано, можеше сега да се дават помощи на фирмите. Сега, ако съм фирма, имам вариант или да фалирам или да увелича цените за потребителите. Пълен крах е това. Българският бизнес загива в момента", атакува Радев и неговото служебно правителство проф. Герджиков.

"Правителството даде най-голямата компенсация в Европа - 110 лв., а за малките 140 лв. Дау тези пари трябваше да бъдат намерени, но да припомня, че в България има бедни хора и те си получиха парите още през септември - 50 млн. лв., януари ще получат още толкова", отвърна му Радев.

"Трябваше да осигурим достатъчно електроенергия на пазара, да спрем износа, да осигурим помощта навреме. Тези пари, за които говорите, бизнесът не ги е получил. Бизнесът казва, че след два месеца ще е фалирал. Битовите потребители от 1 януари ще усетят цената на тока, но вече усещат вдигането на хляб, олио и другите стоки. Както изпуснахте нещата с COVID, това става и сега. След три месеца ще видим фалиралите предприятия и ще се хванем за главата", продължи обаче атаката си Герджиков.

Парламентът се съпротивляваше на актуализацията, защити се Радев.

"Нито една държава в ЕС не е спряла своя износ. България има излишък на елктричество. Проблемът е в предишните управляващи", отвърна му Радев и обясни, че е нужен парламент за законови промени.

"Парламент няма, защото два пъти не се справихте да съставите правителство. Казахте че не искате да сте инженер на правителство, но вие направихте така, че партиите да не се разберат и два пъти назначихте служебен кабинет", отвърна му Герджиков.

Политиката на България към Русия

"Русия не може да ни е модел за развитие, но не може да ни бъде и враг. Българите виждат Русия като освободител. Към Русия прибягват давещи си политици. В Съвета на ЕС темата е, че най-важното е да търсим диалог в тази усложнена ситуация. И Меркел и Макрон настояваха за среща на върха с Русия. Байдън започна да води диалог през главата на ЕС", взе първи отношение по темата Радев.

"Преди чувах съвсем други неща от вас г-н Радев. Отношенията с Русия трябва да са прагматични. Имаме интерес да работим с Русия, както и с всяка друга с подобна икономика. Не чух обаче отговор на темата Крим. Моята позиция е, че Крим е украински и какъв флаг се вее няма значение. Това е анексирана територия", отново атакува проф. Герджиков.

"Важно е да има прагматизъм. Санкциите в резултат на Крим не дават резултат. Колко години нямаме промяна и ефект от тези санкции. Заради това и ЕС вече търси прагматични подходи как да се решат теи проблеми. Германия извършва огромни инвестиции в Русия. Как стават тези неща? С прагматична политика. Да не забравяме и, че Русия е фактор в борбата с тероризма. А колкото до Крим, в момента Крим е руски", заяви Румен Радев.

Санкциите срещу Русия могат да бъдат свалени само, ако са решени проблемите - от връщането на Крим до човешките права, защити своята позиция пък Герджиков.

"Човешките права и свободата са най-важни", категоричен бе проф. Герджиков.

"Преди да спасяваме демокрацията в други страни, да погледнем българската, която е на командно дишане", репликира Радев.

Отношенията със САЩ

САЩ не се месят, но като силна държава имат своите интереси. Отнасям се с разбиране към това. Затова в отношенията ни с големите сили трябва да отстояваме националният си интерес и достойнство, и то с гръбнак, коментира Герджиков.

По повод санкциите по закона "Магнитски", наложени на българи, Герджиков е на мнение, че всички сигнали, дошли отвън, са "позор за нас - трябва сами да си хващаме проблемите и да си ги решаваме. Трябва да намерим начин да си решаваме сами проблемите с корупцията."

Радев пък разказа, че по време на видеоконферентна връзка с президентите от формата Г9, когато всички коментирали, че проблемите на нашия регион са свързани с хибридните атаки от Русия, Байдън заявил, че проблемът ни е корупцията.

Привествам Магнитски - това беше решителен акт за българската демокрация. И един призив към ЕС най-сетне да погледне сериозно на тези проблеми. Силен политически акт, който ще има големи последици, коментира Радев.

Радвам се, че сме на едно мнение и срещу корупцията, отбеляза Герджиков.

Втора част от дискусията протече със задаване на преки въпроси и отговори от кандидатите за президент един към друг.

Първи започна Герджиков.

"Вие или някой от правителството поемал ли е срокове за затваряне на Марица-Изток", попита той Радев.

"Има, разбира се в плана за възстановянане. 2038-2040 г. е индикативната дата. Марица-Изток трябва да се ползва за нови технологии - зелен водород, соларни технологи и за съхраняване на енергия. Планът за енергетика на предишното правителство даде вече междинни дати за затваряне в 2025 г., до 2030 г още един мегават. Предишното правителство обрече нашата енергетика. То капитулира пред Брюксел. То прие плана за 55% намаляване на емисиите и това подгала въглищната енергетика на голямо изпитание", отговори Радев.

Следващият въпрос дойде от сегашния президент към неговия опонен, който включи в питането си бившия премиер Бойко Борисов и излезлите снимки от неговата спалня.

"Това че прокуратурата забатачи разследването за къщата в Барселона и шкафчетата ли е причината да защитавате прокуратурата", запита Румен Радев Герджиков.

"През цялото време водехте кампания срещу мен. Шкафчетата не са мои, но провалите са именно ваши. Трябваше да кажете какво сте постигнали за 5 години, но не можахте. Непрекъснато опитвате да ме прикачите за Бойко Борисов, към когото имате фиксация явно. Аз подкрепям всички български институции. Не познавам главния прокурор и не ме интересува, ако не си върши работата нека бъде сменен. Приписвате ми грехове, предполагаеми, на други хора", отвърна остро Герджиков.

Вие казвате, че нямате нищо общо с ГЕРБ, но не е вярно - тези хора вървят с вас из страната и ви представят, контрира го Радев. За 5 г. аз отстоях истината и мога да бъда горд и отговорен за това, че допринесох за възбуждане на гражданската енергия за промяна. Ако българите виждаха огромната вина върху мен, нямаше да излязат в неделя и да получа този резултат, допълни той.

Защо никога не признавате, че грешите? Никога не съм чул такова признание за 5 г., а и сега не чух подобно признание, гласеше следващият въпрос на проф. Герджиков към Радев.

Напротив, винаги съм си признавал грешките, ако допускам такива. В моята професия най-важното са не успехите и победите, а разборът на направеното - защото иначе не само няма успех, но и живот, обясни той. Достатъчно медиите на статуквото ме засипваха с всякакви провали, вменяваха ми всякаква вина, не подминаха и моето семейство, каза Радев.

Казвате, че ще бъдете обединител - как ще обедините мафията с жертвите на мафията, хората с изпразнени шкафчета с тези с напълненото шкафче?, попита Радев.

Не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин. Но забелазвам, че партиите, които ви издигнаха, започнаха да се срамуват от вас. Цяла кампания вие ме атакувате, като ме свързвате с други хора. Подкрепям всяка осъдителна присъда на човек, който е извършил нещо нередно. Но не може да водите кампания срещу мен, свързвайки ме с други хора, критикува Герджиков.

Приех да бъда издигнат от инициативен комитет, моята цел е да обединя всички българи около важната цел - да излезем от кризата, в която ни вкарахте, допълни той. Може ГЕРБ и Борисов да са допускали грешки, но направиха добрии неща, вие направихте само грешки, обърна се той към Радев.

На финала двамата отговориха и на блиц анкета:

Най-добрият съветник в политиката

Радев: Съвестта

Геджиков: Чистата съвест

Най-голямата грешка

Герджиков: Трудно ми е да съчетавам работата с личния живот - работохолик съм и не отделях достатъчно време за семейството си.

Радев: Не успях да допринеса за по-ранното сваляне на режима Борисов. Някои приеха да станат кандидати на коалиция Магнитски.

Герджиков: Вие се самопровъзгласихте за водач на протеста. Вие сте част от от статуквото, не сте водача на промяната.

Радев: Не, вие сте кандидатът на коалиция Магнитски.

Най-силно и най-слабо качество

Радев: Най-силно - целеустременост, най-слабо - предоверяване.

Герджиков: Вярвам в доброто у хората - и често оставам разочарован.

Най-добрият приятел

Герджиков: Имам много приятели

Радев: Аристотел е казал - който е искал да бъде приятел с всички, не е приятел с никого. Приемам всеки авиатор за приятел.

Умеете ли да прощавате и кое е непростимо?

Герджиков: Умея да прощавам и да искам прошка. Хората са много добри към мен, аз съм щастлив човек.

Не прощавам предателството - аз съм много лоялен човек

Радев: Прощавам. Често, налага се, работя с много хора. Непростима е лъжата.

Най-голямото постижение?

Герджиков: Бих посочил някои от книгите, които съм написал, защото наистина ги харесвам. Но обективно е това, че мога да намеря общ език с всички и хората около мен дори с различни интереси, разбират, че трябва да работим заедно за общия успех.

Радев: Децата ми. Но съм горд и че като командир в една изключително трудна обстановка успях да направя много, за да трансформирам подготовката, да водя хората и да ги запазя. Не съм загубил нито един човек, с това се гордея.

Последно кино или театър гледахте?

Радев: Последно гледах театър. "Човекът от Ла Манча" във варненския театър.

Герджиков: Това са различни изкуства. Повече ходя на кино. Преди два месеца гледах "Наистина любов", защото е забавен и не прекрачва границата на мелодрамата.

Любим български президент?

Герджиков: Бих посочил Петър Стоянов, който трябваше да встъпи в длъжност на ръба на гражданска война и постигна разбирателство.

Радев: Петър Дертлиев, когото не избрахме. Мъченик на демокрацията, човек на диалога и на прошката.

Най-силно качество на съперника ви?

Радев: Познавам бегло Герджиков. Харесвам всички хора на знанието, науката и духа.

Герджиков: Радев винаги ми се е струвал дисциплиниран и аз уважавам това.

Стих от любим български поет?

Герджиков: Не мога да цитирам, но харесвам символистите - Яворов, Дебелянов, Вапцаров, Смирненски. Недялко Йорданов ми подари днес книга с посвещение и ще го цитирам: "Любов човешка ще ви пожелая". Имаме нужда от любов.

Радев: Много прекрасни поети ни зареждат, не бих откроил нито един. Последно прочетох романа "Глина" на Виктория Бешийска - разказва се за производители на грънци.

Заключителните послания

"Да можем заедно да излезем от кризата и да се обединим около нов национален идеал. Пожелавам си на Нова година да не размахвам пръст и да не се сърдя, защото българите трябва да са усмихнати", бе заключителното изречение на проф. Герджиков.

"Българите имат нужда от промяна. Парите купуват гласове вече десетилетия. Има дни през годините, когато всички имаме шанса за избор за бъдеще. Този ден е 21 ноември. Гласувайте да затворим страницата на диктатурата и да си върнем България", завърши пък Румен Радев.

Двамата размениха и по още една реплика с финалното здрависване.

"Видяхте ли, че не е страшно", попита Герджиков след дълго отказваните покани за дебат от страна на Румен Радев.

"Никога не е страшно, аз не съм от плашливите", каза президентът.

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама