Днес е : Събота, 25 Юни 2022

Младото Божоле нуво събира в р-т Кристал отново ценителите на квалитетни вина и висш кулинарен пилотаж

Публикация 07 Nov, 2021 / Румен НИКОЛАЕВ

   За 13-ти път ресторант "Кристал" ще представи на 18 ноември  младото Божоле нуво (Beaujolais nouveau). От 2007 г. досега всяка година /с изключение на миналата заради пандемията/ тук се срещат френската винена традиция и българските кулинарни достижения. Този път е предвидено и българско винено участие на добре позната изба от ценителите на грозводия елексир.

  Менюто е съставено по начин, който ще се понрави на различните вкусове на гостите на заведението.

   За подробности и контакти: 0879 80 50 02 Детелин Илиев

Снимка: Архив: На 15 ноември 2007 г. за първи път в Русе отдадоха необходимото признание на младото френско вино. В изисканата обстановка на русенския ресторант “Кристал” председателят на Асоциацията на професионалните сомелиери Михаил Марковски представи по време на шестстепенната  вечеря младото божоле на водещия френски производител Жозеф Дроен.

------------------------------------------------

   Божоле нуво е младо вино, което се пуска за продажба само 6 седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък  на ноември.

  Младото Божоле или Божоле нуво (Beaujolais nouveau), е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия, който включва 72 селища, 2000 производителя и общо 13 000 хектара лозя. Годишното производство на младо Божоле възлиза на около 200 000 хектолитра или 27 млн. бутилки, като почти половината (12,3 млн. бутилки) e предназначено за износ.

   Притежава леко тяло и свеж, балансиран и неподправен вкус.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама