Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Нещата от БГ живота.... опит за разсъждение

Публикация 31 Oct, 2021 / Румен НИКОЛАЕВ

   Вече стана ясно, че българинът не e прост човек. И че е борбен... Дори с цената на живота си е готов да защити една теза....

  В по-голямата част от Европа обаче хората се оказаха прости- без да се замислят, отиват и се ваксинират.

  Да, ама не - тук, на Балканите, живее един малък и героичен народ, който не се поддава на световната конспирация. Конспирацията, при която без война умират много хора, а и както след война, други забогатяват много бързо.

  Тук и сега, в нашата Татковина, 80 на сто от населяващите територията в Долен Дунав, по някакви причини не се ваксинират. Защо ли? Защото демокрацията позволява всеки да се изживява на много важен, единствен, уникален, неповторим. Дори вярва, че някой иска да му сложи от въздуха чип в главата, без самият да разбира, че чипът е излишен разход за когото и да било и в невъзможност нещо да извлече от мозъка му.

   Но да се върнем към демокрацията... Всеизвестно е, /е, за някои няма да е така/, че умните хора са по-малко от посредствените. Те обаче създават блага, които ползват посредствените. И странното е, че тези неща се случват, без умните да питат посредствените дали може, или не...

   Демокрацията е нещото, където при 50 плюс един процент правото е на болшинството.

 Но в изборно време какво се случва- най-често умните, които не вярват в честността на изборите, не участват в театралната постановка. Отиват зависими, посредствени и малко отговорни към обществото, а от по-старото поколение гласуват поради възпитанието си.

  Това са и част от хората, които се ваксинират, не че се нямат някакви съмнения относно качеството на течността, но имат съпричастност за обществено здраве, което позволява на личното здраве да го има....

  И така де, минават изборите и се оказва, че от имащите право да гласуват са участвали около половината. От тази половина половината е  гласувала за някого, който печели, и така той идва на власт и управлява....

  Но нямаме половината от имащите право да гласуват. Значи ли това, че изборът не е демократичен? Не, защото има правила, които казват какво става в подобни случаи.

  Но в случая с ваксинирането пък не се получава така. Вярно, има лично здраве, но има и обществено. Има и правила, но в случая повечето не искат и не признават общественото здраве, което намират за демократично... Не зная защо не разбират, че тяхното право да не се ваксинират плащаме всички с безплатното им лечение, с все повечето ограничения и хари от хазната за разни близалки, тестове и какви ли не щуротии....

   Сещам се за това как се кара по българските пътища... Демократично, като цяло. Няма спирка от цифрите за загиналите  ранените, от броя ПТП-та, от глобите и т.н.

   Оплетох се, търся от Аристотел до днес как и кога, на кое се казва Демокрация. И като че ли това е нищо повече от егоистично вътрешно усещане на всеки не особено образован консуматор, който ползва общите блага, но е категорично против обществените норми.

  Алеко не е вземал отношение по отношение на ваксините, но е усетил сблъсъка между цивилизации с различно културно развитие в откъса "Бай Ганьо при Иречек".

   Индивидуалисти, които не понасят чуждия успех, не държат особено на независимото мислене и вечно се смятат за излъгани и ощетени: това ли са ценностните особености на българите?, пише в изследването си "Озлобление към всичко и всички": що за хора са българите проф. Марин Паунов.

 

Коментари

Реклама

Реклама