Днес е : Неделя, 29 Януари 2023

Кирил Петков и Николай Събев отговарят пред Акцент.БГ за ваксинирането, децентрализацията, магистралата, АЕЦ Белене и др.

Публикация 19 Oct, 2021 / текст и снимка: Румен НИКОЛАЕВ

Лицето на ПП "Продължаваме промяната" Кирил Петков и водачът на листата Николай Събев дадоха старта на кампанията в Русе

   Водачът на листата на ПП "Продължаваме промяната" е Николай Събев- роден в Русе, един от на-успелите бизнесмени по честен път. Той ще води кампанията на партията тук, каза пред журналистите Кирил Петков. Така започна пресконференцията партията в хотелски комплкс "Дунав плаза" днес.

   Така сме сигурни, че политиките, които ще излизат оттук, ще имат Русе в сърцето, а не някой от София да казва какво да се случва. Това е разликата в стратегията ни от доста други партии.

  Ето и отговорите на въпросите, които Акцент. БГ зададе на водача на листата Николай Събев и на партията- Кирил Петков.

  Въпросът с Коронавируса  показва наистина сериозна криза.  Необходимо е още сега да се направи много агресивна кампания, но те просто "Ваксинирайте се", а да поканим най- големите експерти, до които имаме достъп, за да проведем една истинска информационна кампания, която реално да обясни процеса от поставяне на ваксината до антителата, за отговори за рисковете и страховете на хората.

   Аз  се ваксинирах, след като говорих лично с професор от Харвард и след 20-минутна дискусия ми беше обяснено дали и какви рискове има, сподели Петков.

  На въпрос какво струва на държавата лечението на неваксинираните, карантинираните, на бизнеса сегашната ситуация Петков отговори, че най-тежката цена, която всички плащаме, е броят починали хора, за които слушаме и гледаме всеки ден по новините. Това за нас е тема №1.

   Ще има ли правителство, то на всяка цена ли ще е, с БСП ли ще е, категорично без ГЕРБ и ДПС ли бъде? Правителство ще има задължително. Вече знаем със сигурност коалиционните партньори- Демократична България, Изправи се! Ние идваме! /надявам се да влязат в парламента/. С другите партии продължаваме комуникацията и евентуалното им участие със специфични членове, за да може веднага след изборите да преговаряме- става въпрос за ИТННИ и БСП.

  За съжаление, това, което вече няма как да стане, след като г-н Делян Пеевски води листите в Благоевград и Велико Търново, е прекратяване на възможността за общуване. За ГЕРБ условията също са ясни- дали ще подкрепят съдебна система, която да работи и хората, които са източвали държавата през годините, да понесат своята отговорност. Така ако се случи, може да водим разговори и с тях.

   За или против АЕЦ Белене е позицията на "Прдължаваме промяната" предвид и информацията, че Англия ще строи нова атомна зентрала, за да запази енергийната си независимост,  Кирил Петков изрази необходимостта първо да се изследват геотермалните води в цяла Северна България, като даде пример с Турция.

  Колкото до АЕЦ- първата задача е да се удължи максимално срокът на АЕЦ Козлодуй, след което да мислим за стратегия, когато те излязат от употреба. 

   Трябва да се прибави и новата технология за "Мариците", която ще хваща въглеродния диоксид, без да ги спираме.

  Темата за Дунава коментира Николай Събев. При срещата си в Силистра със симпатизанти вчера също е бил поставен въпросът за мост при Силистра - Кълъраш.

    От една бърза сметка  на Кирил Петков като служебен министър предварителната оценка на кражбите е около 8 млрд лв. годишно. Ако само това се спре, ще има не един, а 4 нови моста над Дунава и три тунела под Стара планина. Това може да стане с не толкова много средства, има и нужните специалисти.  Това реално ще увеличи трансграничното сътрудничество.

   Събев говори и възможността за изграждане на шлюзове в Долен Дунав, каквито има в горната част на реката и така тя да стане плавателна през цялата година и без затруднения. Сега в критичните моменти корабите плават с 60 на сто от товароподемността си. За това обаче са необходими и сериозни разговори с румънската страна.

   Готови сме да се откажем от наши идеи, които не срещнат подкрепа от хората, които имат достатъчно експертиза. Ще предприемем конкретни действия едва когато сме абсолютно убедени, че сме намерили мястото и начина, по който може да се случи.

   Важно е да се отбележи, че при сключването на договор за изпълнение, той ще гарантира срока и качеството на изпълнение.

Ако тези шлюзове се съчетая с ВЕЦ, вече говорим за равносилността на един реактор в Белене. Само че ще е зелена енергия, ще бъде чисто българска и няма да внасяме отникъде гориво.

   Колкото до темата за децентрализация на властта, намаляване на бюрократичната тежест  и оставяне на повече средства в общините /тя бе дискутирана и по време на откриване на кампанията на БСП в Русе/ : Преди да почне даването на повече власт от отделните общини най-важната задача е всеки един водач и член на листата да бъде от родното място или д живее там. Най-много милеят хората, които са от областта, от която са издигнати.

  Като втора стъпка, но приоритет №1,  Кирил Петков определи спирането на корупцията. Според него даването на автономност но при съществуваща корупция, е много опасно. Той отново подчерта, че говори за НУЛЕВА корупция, което е основна цел и ще се контролира от Антикорупционна агенция. Тогава вече може да се даде повече власт на общините.

  Колкото до мантрата - магистрала Русе- В. Търново, приличаща на приказка от Шехерезада, Акцент.БГ пита- като партия, която иска за бъде възприемана като партия на действията, какво конкретно "Продължаваме промяната" може да каже. Защото много вероятно е който се заиграе с тази тема с празни обещания този път това да му коства сериозно поражение... Има ли виждане кога и дали в обозримо бъдеще това ще се случи?

    Аз съм потресен от факта колко години вече сме откъснати от възможността да общуваме с останалата аст от страната. Ще направя всичко възможно, но първо трябва да се запозная с договорите, да поканя специалистите... Да бъдат направени такива договори, че тази магистрама да стане факт много бързо и това ще стане много бързо.

  Но искам да се запозная с историята на тази магистрала... Не казваме, че всичко в България е загинало.  Предприемачът говори за фрапиращите разлики между пътищата от нациналната мрежа и общинските пътища...

  Кирил Петков се върна на състоянието на автомагистрала "Хемус", където се строят цели отсечки без строителни разрешения, без парцеларен план. В случая за магистралата Русе- В Търново няма да гледаме коя отсечка на кого да дадем, а кой ще даде най-добра оферта и срок за изграждане на целото трасе.

Според Кирил Петков Събев би бил най-качественият мениджър, който би направил в интерес на държавата и на данъкоплатците това да се случи. Защото за този целия процес се изискват много качества, които Николай Събев е показал чрез бизнеса си, че притежава.

   Бизнесменът заяви, че не обича да дава празни обещания и срокове, но обеща след като се запознае със съществуващите договори, да бъде взето едно решение и възлагане на една компания. След такъв избор и  сключването на такъв договор вече може да заявим кога ще има готова дадена отсечка, но цялостното изпълнение ще е за целия път, заяви Събев.

  По-късно Кирил Петков и Събев, заедно Асен Василев и със съпартийците си от пътуващия в страната автобус, се срещнаха на площада с граждани, на които отговаряха на въпроси за образование, за Русенска корабостроителница. И Петков, и Събев изразиха позицията, че на Русе, на българското речно корабоплаване нейното възраждане е наложително.

   След това се проведе обуванета предварително среща в "Канев център".

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама