Днес е : Вторник, 7 Декември 2021

Бизнес и синдикати вдигат национален протест

Публикация 18 Oct, 2021 / akcent.bg

   Утре 19.10.от 12,00 ч. Сборен пункт паркинга на Кауфланд,и Практикер, в Русе. Земеделците и такситата да блокират кръстовището и кръговото пред МВР, шивачи , СХР и всички заинтересовани, кръстовището на Кауфланд и Практикер,после шествие към центъра.

   Това съобщиха днес от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите.

    Работодателски организации и синдикати излизат на национален протест от 12.00 ч. утре пред Министерския съвет с искане за незабавни и компенсации заради високите цени на тока за всички 600 000 небитови потребители.

Компенсациите трябва да бъдат в реално време изплатени, има откъде да се вземат парите, не трябва да са фиксирана сума, а да са функция на цената на тока, която всеки ден ескалира, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев на съвместна пресконференция с участието на ръководствата на Българската стопанска камара /БСК/, Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, Съюза за стопанска инициатива /ССИ/, Конфедерацията на българския туристически бизнес /КБТБ/, както и на КНСБ и на КТ "Подкрепа".

    Работодателските организации и синдикатите искат компенсацията да е в размер на 75% от разликата между прогнозната цена на КЕВР и реалната цена за електроенергия за небитови потребители на свободния пазар. Прогнозираната цена от регулатора е 119 лева за мегаватчас, а в последната седмица цената за небитови потребители на свободния пазар е около 400 лева

   . Подкрепа трябва да бъде осигурена за всеки небитов потребител за времето от август 2021 г. до месеца, когато цената се нормализира, като по този начин цената на електроенергията за индустрията ще се доближи до тази на регулирания пазар, смятат от шестте организации.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама