Днес е : Вторник, 19 Октомври 2021
ИЗБОРИ "2 В 1" 2021

Кристалина Георгиева остава начело на МВФ

Публикация 13 Oct, 2021 / akcent.bg

    Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева запазва поста си, въпреки обвиненията в нередности в работата й, предадоха информационните агенции.

   Бордът на директорите на МВФ смята, че информацията, представена по време на разследването, повдига сериозни въпроси, но не позволява да се направи извод за „неподходяща роля“ на българския икономист. „Бордът установи, че информацията, представена по време на прегледа, не доказва окончателно, че изпълнителният директор е играл неподходяща роля по отношение на доклада „Doing Business 2018″, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка“, се казва в съобщението за пресата. Съветът добавя, че има "пълно доверие в ангажимента" на Кристалина Георгиева "да поддържа най-добрите стандарти за управление и почтеност в МВФ".

   Финансовият министър на Съединените щати Джанет Йелън заяви, че докладът овдига сериозни въпроси, но няма убедителни доказателства за ролята на Георгиева, и че според американската страна не се налага смяна на изпълнителния директор на фонда. Според нея "трябва да се предприемат мерки, за да се възстанови доверието в МВФ" и че Георгиева и останалите членове на ръководството на МВФ трябва да положат усилия за по-голяма прозрачност в проучванията, анализа и политиките на организацията. САЩ ще продължат да наблюдават внимателно ситуацията и ще предприемат необходимите стъпки, ако се наложи да се защитава почтеността на МВФ и Световната банка.

   Георгиева незабавно приветства това решение, заявявайки, че всички твърдения за злоупотреба са „неоснователни“, посочва БГНЕС.

    Въпросът дали ще остане начело на фонда беше повдигнат след публикуването на 16 септември на заключенията от разследване на адвокатската кантора WilmerHale, извършено по искане на комисията по етика на Световната банка. В това разследване тя беше обвинена, че е манипулирала данни от доклада „Doing Business“ в полза на Китай, когато е била управляващ директор на Световната банка.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама