Днес е : Вторник, 19 Октомври 2021
ИЗБОРИ "2 В 1" 2021

Новите вериги на доставки възраждат жп превозите и вагонопроизводството у нас

Публикация 11 Oct, 2021 / akcent.bg

Русенските Експрес сервиз и Булмаркет ДМ са емблематични за България в този бизнес

    Железопътният транспорт играе все по-значима роля в новите глобални схеми на веригите на доставки предвид започналото възстановяване на световната икономика и затруденията в морския транспорт. Поради това през 2021 г. продължава тенденцията за увеличение на товарните жп превози в България. От началото на годината ръстът е между 8 и 10%. Това съобщи проф. Симеон Ананиев от Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт в ефира на предаването „Бизнес старт“.

   Изминалата 2020 г. се оказа най-добрата за товарния жп транспорт в България за последните пет години. По данни на НСИ общият обем на превозените товари (вътрешни и международни) е близо 16,4 млн. т. За първото полугодие на т.г. обемът е 8,83 млн. т спрямо 7,81 млн. т за същия период на 2020 г.

   „Жп товарите ще продължават да нарастват в следващите години предвид промените във веригите на доставки. България не е страна, която генерира много товари, но ние сме транспортно-логистичен хъб. Две от важните направления в посока изток – запад може да минат през България. Ако успеем да използваме това, ще дадем тласък на икономиката.“

   10 000 товарни влака са стигнали от Китай до Европа за първите 8 месеца на годината, което е ръст с 32% спрямо същия период на 2020 г. Според Симеон Ананиев България може да се възползва от ръста на превозите от Китай, но за целта администрацията трябва да помага на бизнеса, както и да се концесионират пристанищните терминали.

   „Вече 10 години фериботният комплекс във Варна не се използва. Концесионирането му с участието на международни компании ще насочи към България част от товарите от Китай.“

   Нарастващото значение на жп транспорта води и до засилено търсене на товарни вагони и локомотиви, като не е изключено да се стигне до недостиг като при морските контейнери, отбеляза Симеон Ананиев. Действащите български заводи са затрупани от поръчки и дори се обмисля възраждането на производството в отдавна неработещи предприятия, каза той.

   Вагоноремонтният завод в Септември се развива много добре. Предприятието произвежда нов тип интермодални вагони за цяла Европа. Нов завод за товарни вагони и локомотиви ще има в Русе. Той ще е на мястото на старото предприятия ЛВЗ „Русе“, чиято производствена площадка бе закупена от българската компания „Булмаркет ДМ“.

   „В момента дружеството е в преговори с водещи международни компании за съвместно производство на вагони и локомотиви. А компанията „Експрес сервиз“ произвежда до Русе маневрени локомотиви за цял свят, включително за Бразилия.“

   Българските транспортно-логистични фирми бързо се ориентираха в ситуацията и ние сме една от първите страни в ЕС, които започнаха да извършат комбинирани (интермодални) превози, в които участва и жп транспортът, допълни проф. Ананиев.

 

Коментари

Свързани новини

    Още Новини

    Реклама

    Реклама