Днес е : Вторник, 19 Октомври 2021
ИЗБОРИ "2 В 1" 2021

Адв. Рени Стефанова: Русе, както всички други градове, има неотложна нужда от право и справедливост.

Публикация 10 Oct, 2021 / Интервю на Румен НИКОЛАЕВ Снимка: Авторът

Не е нормално да се изискват N на брой документи и разрешения за една бакалия, а за един сайт, който също е бизнес, само една регистрация, смята вторият в листата на ПП "Продължаваме промяната" на Русе в ексклузивно интервю пред Акцент.БГ

   Адвокат Рени Стефанова ще бъде на второ място в листата на ПП "Продължаваме промяната" в Русе на предстоящите извънредни избори за депутати в 47-то Народно събрание. Информацията потвърди и водачът на листата Николай Събев.

  Акцент.БГ предлага екслузивно интервю с адв. Стефанова за мотивите и да приеме и да участва в превенето на политика в листата на проекта на Кирил Петков и на Асен Василев:

   Наистина изненадващо за всеки, който Ви познава. Става въпрос за материята, с която се занимавате, стилът Ви, изключваше политика  като ангажимент и като активност досега.Как се случи,, че влизате в предизборната битка от избираемото второ място в листата на ПП"Продължаваме промяната"?

- Ще започна оттам- изненадващо е, но не съвсем. Макар и винаги да съм се развивала изключително в сферата на правото и никъде другаде, в последните години съм активна по отношение на борбата за законност, в частност в борбата за правата и регулацията на адвокатурата чрез Обединението на свободните адвокати.  Част от това обединение са колеги, които участват и в  Инициатива "Правосъдие за всеки",  но без изключение всички членове са за съдебна реформа, в частност реформа в адвокатурата, като считаме, че без тези реформи е невъзможно да се реформират всички други сфери в държавата.

    Решението да се кандидатирам от листата на ПП "Продължаваме промяната" в Русе се дължи на поканата на г-н Николай Събев, когото изключително уважавам, с когото работя повече от 30 години. Много ценя неговото мнение, както и него като човек, след като сме минали заедно през много битки, много проекти, прокарвали сме пъртина за много неща. Програмата им съвпада с моите виждания и смятам, че мога да бъда полезна. Събират екип от професионалисти, което е своеобразен гарант за успех на проекта.

    Нека да се концентрираме върху Вашето решение. Вероятно акцент в бъдещата Ви политическа дейност ще са правото и бизнеса, сфери, в които сте най-добра...

- Едното без другото не може....

   Да, във Вашата практика примерите са безкрай  за това как бизнесът страда от липсата на адекватно правосъдие, от това право, което в момента съществува.

   - Аспектите са два. Става въпрос за това право, което през последните 12  години, смея да твърдя, беше изключително принизено като законодателство, по начина, по който се пишеха законите и се вземаха решения от Народното събрание. Това доведе до правен хаос, до правен нихилизъм у определени групи хора от една страна, защото такава нормативна база не може да бъде норматив за добро правораздаване. От друга страна е качеството на самото правораздаване, което всеки един от нас е изпитал на гърба си. С това не казвам, че няма качествени колеги в съда и прокуратурата, но за съжаление има и много, с които институциите не се гордеят...

   Със сигурност русенци, които смятат да подкрепят проекта "Продължаваме промяната", ще искат да разберат с какво точно ще бъдете полезна  за решаване на проблемите на Русе. Или ще работите върху законодателната инициатива, която ще касае и русенци?

   - Смятам, че ще бъда полезна със знанията си, с опита си за решаване на националните проблеми, част от които са и на русенци. Не считам, че ще изляза от зоната си на компетентност и ще се занимавам с нещо, различно от това, с което съм се доказала, с което мога да се справям на това ниво. Моята работа изцяло е в сферата на правото, тое е свързано с всички други сфери- бизнес, здравеопазване, образование, предвид на което трябва да се стъпи на здрава законодателна основа. Русе, както всички други градове, има неотложна нужда от право и справедливост.

   Един от въпросите, който става все по- актуален и има нужда от решение, с свързан с медиите. Медиите и властта, медиите и фалшивите новини, собствеността на медиите... Необходимо ли е да се направи нещо по-сериозно в тази посока. Нормално ли е да се наричат медии сайтове без журналисти, публикации с неясен произход и т.н.? Не е ли редно както се пазят законово марките, брандовете и т.н., това да важи и за медиите?

   Дълбоко мое убеждение е, че се закъсня с това, закъсня целият свят. Проблемът не е само български. Той е глобален. Заговори се за нужда от регулация в тази област, но на този етап само се говори. Ние сме едно цяло, част сме от ЕС и нашето законодателство трябва да е синхронизирано с общоевропейското, каквото на този етап, за този детайл няма.

   - Въпреки това, при малко повече ентусиазъм и желание, в рамките на общото, да си позволим да бъдем по-критични ...

   Ще бъда съвсем конкретна- не може да отвориш една бакалия, ако не отговориш на N брой изисквания, да представиш N на брой удостоверения, че ти може да правиш това, става въпрос за едно ниско ниво. В същото време да отвориш един информационен сайт не се иска нищо повече, освен да го регистрираш. Няма изисквания за журналисти... няма регулация. Не виждам пречка това да бъде решено в рамките на държавата. Няма пречки за нещо,  което е твърде необходимо и напълно възможно.

     Не е спорно, че сайтовете имат информационни функции, но това е и вид бизнес, който, както всички бизнеси, трябва да работи по ясни правила. Считам, че това по никакъв начин не би се отразило върху свободата на словото, ако някой има такова притеснение.

   Адв. Рени Стефанова е завършила право в СУ „Св. Климент Охридски”, работила като стажант-съдия в Окръжен съд – Русе, прокурор в Районна прокуратура – Русе, от 1995г. и до настоящия момент – упражнява адвокатска професия. Владее руски език.

   Адв. Стфанова осъществява правна защита и съдействие в областта на гражданско, търговско, административно право, както и по правни проблеми, свързани с всички видове транспорт и логистика. Предоставя услуги в качеството си на медиатор.

 

Коментари

Григор  
19:01:25 / 2021-10-10

Дърта курва

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама