Вторник, 26 Септември 2023

Досиетата Пандора: Делян Пеевски не е декларирал три офшорки

Досиетата Пандора: Делян Пеевски не е декларирал три офшорки
Публикация   07:18     05 Окт, 2021 /     Атанас Чобанов   /     927

    Бившият депутат и медиен магнат Делян Пеевски е свързан с три офшорни фирми, за които няма никаква следа в подадените от него имуществени декларации. Данните за тях са от международното разследване Досиетата Пандора.

   На 19 ноември 2013 г. филиалът на офшорния доставчик на правни услуги Trident Trust в Швейцария възлага на свой служител да оформи смяната на собствеността на фирмата Felina Trade & Investment Inc. Тя е регистрирана в Британските вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG. 

   Документите за смяната на собствеността са изпратени като прикачени файлове във вътрешен имейл на Trident Trust. От тях се разбира, че на 12 ноември 2013 г. капиталът от 50 000 $ на Felina е прехвърлен от  Lassandra Corporation, регистрирана в БВО, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A. 

   Повечето директори на въпросните фирми са никому неизвестни граждани на БВО и Панама. Но в един от документите, с който се потвърждава смяната на собствеността, като директор на Felina е посочен Делян Пеевски.

       Делян Пеевски се явява директор на фирмата Felina Trade & Investment Inc.

   По това време Пеевски е депутат от ДПС в 42-то Народно събрание и е записал в кариерата си кратък стаж като директор на ДАНС. Скандалното му назначение от парламента с гласовете на ДПС и БСП отключи многомесечни протести срещу правителството “Орешарски”.

  Не е ясно откога депутатът е директор на фирмата, но когато през 2014 г. той подава годишната си декларация за 2013 г. в нея няма и следа от Felina.

  Всъщност, Пеевски няма как да декларира директорския си пост във Felina, тъй като такава графа изобщо не фигурира в декларациите попълвани от народните представители. Правилникът на Народното събрание изрично забранява на депутатите да участват в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации.  При встъпването си в длъжност всеки народен избраник попълва специална декларация, че не заема несъвместими длъжности.

   Депутатите могат да имат собственост в търговски дружества, но трябва да ги декларират. Досиетата Пандора доказват, че Пеевски е нарушил и това законово изискване.

   В продължение на години Делян Пеевски декларираше само два апартамента и къща с двор в София, както и лек автомобил Опел за 1000 лв. Изсветляването на владенията на депутата започна с декларацията му от 2016 г. (за предишната 2015 г.), когато той се обяви за собственик на няколко български и чуждестранни компании. При встъпването си като депутат в 44то Народно събрание през 2017 Пеевски обябява собственост в три чуждестранни компании и в една българска фирма.  

   През 2019 г. депутатът от ДПС декларира, че през 2018 г. е имал собственост само в една фирма – Proof Method Marketing. Но това не отговаря на реалното състояние на неговите владения.

   Досиетата Пандора сочат, че Пеевски не е декларирал дялове в размер на 100 000 $ във фирмата Verum International Limited. Тя е регистрирана на Сейшелите през 2016 г. и за неин собственик е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски. На 1 юли 2018 г. Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, съответно на IGWT и едновременно с това ги прехвърля на адв. Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт. .

Копие от паспорта на Делян Пеевски приложено към документите за прехвърляне на Verum.

На 21 септември 2018 г. Ангелов изпраща инструкции до регистриращата фирма Alfa Consulting да ликвидира Verum International Limited. Фирмата е заличена окончателно няколко месеца по-късно през май 2019 г.

В нито една от декларациите на Пеевски от 2016 до 2019 г. няма следа от Verum International и нейните 100 000 $ капитал, нито от IGWT Limited. Затаяването на данни в декларация пред КПКОНПИ е най-малкото повод да се образува производство за пълна проверка от Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров.

Дали укриването на офшорките представлява и документно престъпление по чл. 313 от НК е спорен въпрос. С обвинения по този член заради недекларирано имущество се сдобиха в миналото политикът от ДПС Христо Бисеров и бившата шефка на НАП Мария Мургина. И двамата бяха оправдани от съда. 

До момента Пеевски е проверяван многократно по различни сигнали от прокуратурата, но без никакви последствия. През април 2021 г. американската администрация вкара Пеевски в черен списък на санкционирани лица за участие в корупционни схеми. Бившият депутат оспорва санкциите, а партията ДПС продължава да го защитава публично пред български и европейски институции, твърдейки, че няма доказателства той да е въвлечен в корупция.

Опитите ни да се свържем за коментар с Пеевски, с адв. Ангелов или с неговите американски адвокати не успяха. 

Международният консорциум ICIJ включи Делян Пеевски в списъка от 300 влиятелни личности, осветени в Досиетата Пандора. В профила му се посочва, че той е олигарх, бивш депутат и медиен магнат, санкциониран от САЩ за корупция. Цитирано е разследването на Биволъ, според което Пеевски е считан за видимия символ и въплащението на “Дълбоката държава” в България, като фронтмен на бивши офицери и агенти от ДС, близки до партиите ДПС и БСП, които управляват задкулисно и контролират огромни активи.

Кой е адвокатът на Пеевски?

Адв. Александър Ангелов е син на Параскев Параскевов – кадрови офицер от Държавна сигурност и зам. Министър в МВР по време на Виденовото правителство, отговарящ за направление Национална сигурност. 

Подписът на Параскевов се появи в документи от регистъра на чуждестранните лобисти в САЩ като представител на адвокатската кантора “Авиора Консулт”, която наема лобисти за защитаване на интересите на Пеевски. 

   “Авиора Консулт” е собственост на сина му Александър Ангелов. Проучване на разследващия полтал Биволь, позоваващо се на документи от НАП посочва, че през тази фирма преминават милиони от личните сметки на Пеевски, с които се заплащат различни услуги в негова полза:  скъпи лобисти в САЩ, издръжка на медии и т.н.

   Друго разследване на Биволъ, базирано на Досиетата Панама доказва, че Ангелов е краен бенефициер на две офшорни фирми свързвани с интересите на Делян Пеевски. Това са Viafot Ltd., претендираща за собствеността на оръжейния завод “Дунарит” и Doreco Limited, която е инструмент за кредитиране и прехвърляне на активи за стотици милиони на подставени лица.

   По документи от Търговския регистър Ангелов е представлявал ключови предприятия от бизнес империята свързвана с Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева – ИПК “Родина”, “Обединени Български Вестници”, “Стандарт” и други. Според банкера Цветан Василев именно Ангелов представлява директно интересите на Делян Пеевски в приватизацията на Булгартабак и в други сделки финансирани от КТБ.

       Какво се знае за тайните фирми на Пеевски?

   Извън наличните данни в Досиетата Пандора за посочените фирми не е известно почти нищо. Не е ясно какви активи се контролират през тях и дали на тяхно име са оформени банкови сметки или недвижими имоти, чийто краен бенефициер би бил Пеевски. Очевидно връзката на Felina, Verum и IGWT с Пеевски не е засечена и от американските власти, които през юни т.г. въведоха финансови санкции срещу бившия медиен магнат и контролираните от него компании по глобалния закон “Магнитски”. Фирмите не фигурират и в българския списък “Магнитски”, който беше изготвен от Министерството на финансите.

   Регистрираната в БВО Lassandra Corporation е класическа фирма-параван, собственост на Jura Trust AG още от 2003 г. За нея има данни, че държи дялове в други фирми като номинален собственик за клиенти на Jura Trust от Украйна и Унгария.  

   Панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A. към момента не е активна, но тя има същата функция на щит, прикриващ действителните собственици.

   Не са известни подробности за последващата съдба на дубайската IGWT Limited, която е регистрирана в свободната зона Аджман. IGWT може да се разчете и като абревиатура на надписа In God We Trust от американския долар. 

  В България има активна фирма на име АЙ ДЖИ ДЪБЪЛ Ю ТИ КОРПОРЕЙШЪН, чиято транслитерация е I. G. W. T. CORPORATION Ltd. Тя е създадена през 2010 г. в Пловдив със 100 лв. капитал и неин собственик е израелският гражданин Аарон Давид Заку. Според Търговския регистър в миналото фирмата е ИМАЛА УЧАСТИЕ в капитала на компании за недвижими имоти, хотели и медицински лаборатории. Не се открива формална връзка с дубайската IGWT Limited, нито с някое от популярните подставени лица на Пеевски. Фирмата дължи 683 540,99 лв. на НАП по данни към юли 2021 г.

   Проверка в българския Търговски регистър показа, че офшорките Felina Trade, Verum International не са собственици на дялове в български компании. Изглежда, че чрез тях не се контролират пряко активи в България. 

   До 2013 г. е съществувала фирмата “Фелина – България” за производство на дамско бельо, която е била собственост на швейцарската Felina International. При проверка в швейцарския регистър обаче не се открива връзка с Felina Trade от БВО.

       Какво има в Досиетата Пандора?

   В Досиетата Пандора се съдържат изтекли данни от общо 14 компании, така наречените Брокери на тайни, предоставящи правни услуги за регистрация и поддържане на офшорни фирми. Сред тях са Trident Trust и Alfa Consulting, регистрирали съответно Felina и Verum. Но данните сочат, че и други фирми работят с български клиенти. Предишният голям теч известен като Панамските документи съдържаше файлове само от една фирма – вече ликвидираната Mossac & Fonseca.

   Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ разполага с над 11,9 милиона файла корпоративна, финансова и лична информация за собствениците на офшорки, които са изтекли от  въпросните брокери на тайни. В продължение на месеци над 600 журналисти от 117 държави проучваха тази информация, уличаваща световния елит в укриване на активи. Става дума за най-мащабното глобално журналистическо разследване до момента.

   Публикациите в над 150 медии от цял свят започнаха на 3 октомври и разкриват тайни сделки и скрити активи на повече от 330 политици и високопоставени държавни служители, включително 35 държавни лидери от повече от 90 държави и територии.

   Между настоящите и бивши лидери осветени от разследването са Кралят на Йордания Абдула II, премиерите на Кот д’Ивоар и Чехия, президентите на Украйна, Еквадор, Кения и Габон, приближени на президента Путин, бивши президенти на Ел Салвадор, Панама, Парагвай и Хондурас, бившият шеф на МВФ Доминик Строс-Кан, бившият британски премиер Тони Блеър и много други.

   BIRD.BG е партньор на ICIJ в разследването и изследва информацията за близо 200 лица с българско гражданство или живеещи в България, които се появяват в Досиетата Пандора. Сред тях има двама политици, единият от които Пеевски, едри финансисти, адвокати, лица свързани с многомилионни измамни схеми, но също и предприемачи с редовен бизнес и без видими политически протекции, които са регистрирали офшорни фирми и са ги обявили пред българските власти.

   В глобален мащаб сумите укрити в офшорни дестинации, за които има данни в Досиетата Пандора, се оценяват на няколко трилиона долара. В българския сегмент са налични данни за мащабно ощетяване на българските данъкоплатци с поне един милиард лева.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha