Днес е : Сряда, 18 Май 2022

Президентът: изборите ще са две в едно на 14 ноември

Публикация 11 Sep, 2021 / akcent.bg

  Изборите за президент и парламент ще са две в едно и ще се състоят на 14 ноември. Това обяви президентът Румен Радев по време на посещението си в Плевен по случай 144-ата годишнина от началото на Третия щурм за освобождението на града. Като аргумент за своето решение той посочи, че по този начин ще се спестят пари и най-вече времето на хората. С указа за разпускането на парламента Радев определя датата за парламентарните избори, което значи, че животът на настоящето Народното събрание ще продължи най-късно до 15 септември.

   До скоро Радев беше противник на идеята за смесването на президентски и парламентарни избори в един, защото това "е против духа Конституцията и не е в интерес и на президентската институцията". След връщането на третия манадат от страна на БСП, Радев обяви, че ще търси рационално решение на този въпрос, но и че ще изчака с разпускането на парламента, за да даде време на народните представители да приемат актуализацията на бюджета, както и ключови за съдебната реформа законопроекти. Заради тази негова позиция се очакваше, че Радев ще се опита да задържи разпускането на Народното събрание максимално дълго. Късно снощи обаче депутатите успяха да приемат актуализирания бюджет след като цяла седмица се бавеха с увеличението на пенсиите и разходите за здраве. През това време Радев се срещна с членовете на ЦИК, които го увериха, че биха могли да се справят с избори две в едно.

   Въпреки че казусът с датата за предсрочните парламентарни избори вече се разреши, Радев не пожела да отговори на въпрос на "Дневник" дали ще преназначи целия състав на настоящото служебно правителство. "Очаквам от следващото служебно правителство да продължи да работи за изкореняване на корупцията от българските институции, да работи прозрачно и отговорно в интерес на българските граждани.", отговори лаконично Радев. Това означава, че президентът ще изчака до последния момент, за да разкрие дали служебните министри Кирил Петков и Асен Василев ще останат и в следващия служебен кабинет, или ще бъдат освободени от ангажиментите си към правителството, за да работят по бъдещия си политически проект, за който се говори вече седмици в медийното пространство.

    Помолен да коментира евентуалната поява на нов политически субект в предизборната кампания, президентът отбеляза, че подкрепя ценности, не партии и не е упълномощил никого да говори от негово име. По думите му, почтени българи има във всички политически партии, има ги и извън партиите. "Това е моята България, аз съм заедно с тези хора и за тези години се убедих, че мога да разчитам на тяхната подкрепа", каза още държавният глава.

   Радев използва посещението си в Плевен, за да сложи свеобразно начало на президентската си кампания. Той обяви, че ще разчита на подкрепата на всички почтени българи. "Мисля, че президентската кампания ще бъде и още един ориентир за българските избиратели за това кои партии и политици работят за бъдещето и кои бранят корупционните схеми и системи", коментира още Радев.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама