Днес е : Вторник, 19 Октомври 2021
ИЗБОРИ "2 В 1" 2021

За каквото и да ви говорят, става въпрос само за ПАРИ!

Публикация 21 Aug, 2021 / Румен НИКОЛАЕВ

Депутатите може да използват иновативното решение на старейшините в Русе как да си вдигнат заплатите, без да ощетят тези на висшата администрация

  Вече мина в забвение на публиката, суверена, гласоподавателите, избирателите... и най-вече на депутатите предложението на Мая Манолова за намаляване на трудовото възнаграждение на народните избраници.

  Вместо това предстои ново увеличение на основната брутна заплата на новите депутати /включително и на тези от партиите на протеста/ със 175 лв. или 4575 лв.

  Всъщност, първа срещу поредното популистко предложение на лидерката на Изправи се! БГ председателят на парламента от ИТН Ива Митева потуши тази еретична за народните избраници идея с оправданието, че това би ощетило президента, министрите и цялата армия от близо 150 000 държавни чиновници, навързани като  свински черва на народната трапеза.

   Нооо, вече има депутатски интерес към ноу- хау-то, което приложиха заинтересовани в определяне на заплатите в Община Русе и общинския съвет на града, определян като Малката Виена..

   Става въпрос за иновативно решение, което позволи инициаторите да получат почти двойно увеличение на трудовото си възнаграждение, без това да се отрази върху заплатите на общинските съветници. Единствено филията на председателя им /на първия сред равните/ остана да следва драстичното увеличение.

  Ако това се пренесе на национално ниво, а то е в "ръцете" на законотворците, притесненията на г-жа Митева ще отпаднат, а предложението на БСП и други вярващи в справедливото разпределение на народните блага ще може да се осъществи.

   Но.... историята досега е показала, че каквото и да ти говорят, темата за заплатите на народните избраници остава непробиваема. Всеки, който реши да я използва, знае, че при гласуване подобно нещо не може да се случи.

  Така че, ДА СА ИМ ЧЕСТИТИ новите, по- високи заплати на НАРОДНИТЕ ИЗБРАНИЦИ.

  Друг е въпросът дали и в колко области на страната средната заплата е 1525 лева...???

----------------------------------------------------------------------

  Ето и малко факти по темата:

  24.04.21. www.dw.com Спорът за депутатските заплати: Вкараха ли си анти-ГЕРБ партиите автогол?  Всъщност идеята беше да се ограничат депутатските бонуси. Но излезе обратното - като искане за тяхното увеличаване. Партиите от анти-ГЕРБ коалицията си вкараха автогол на популисткия терен на Борисов.

-----------------------------------------------------------------------------------------

  От есента на 2020 година основната брутна месечна заплата на депутатите в Народното събрание вече минава 4400 лева. За сравнение през миналата година по същото време минималното възнаграждение за народните представители беше малко над 3800 лева, а в началото на мандата на сегашния парламент - 3246 лева. Това означава, че в рамките на мандата базовите депутатски възнаграждения са се увеличили с над 35%.

------------------------------------------------------

   06.04.2020 Депутатите се цакат с топла бира за замразяване на заплатите си - https://news.bg/politics/deputatite-se-tsakat-s-topla-bira-za-zamrazyavane-na-zaplatite-si.html.

--------------------------------------------------------------------

   17.04. 2017 г.  Парламентарната група на "БСП за България" внесе проект за решение за замразяване на стартовата депутатска заплата на 2976 лв. за целия мандат на 44-ия парламент. Такъв е размерът на възнаграждението на народните избраници към края на 2016 г.

-----------------------------------------

„Народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на Националния статистически институт. Основното месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие.”. Това обаче е само основната заплата. Отделно, допълнителни средства в размер на две трети от основното месечно възнаграждение, се предоставят на народните представители по чл. 5 за „сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на народните представители в Народното събрание и изборните им райони“.

  Тъй като тези пари са безотчетни, те или се насочват към партийните каси, или биха могли да се използват за (неофициално) увеличение на месечното възнаграждение. Народните представители получават и„допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит - 1 на сто за всяка прослужена година, за научна степен "доктор" - 10 на сто, за "доктор на науките" - 15 на сто от основното месечно възнаграждение и 10% - за участие в комисия. С всички тези допълнителни плащания реалните заплати на депутатите са 2-3 пъти по-големи от основната им заплата.

 

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама