Понеделник, 25 Септември 2023

До края на годината може да заработи фериботната връзка между Русе и Гюргево

  До края на годината може да заработи фериботната връзка между Русе и Гюргево
Публикация   19:44     10 Авг, 2021 /     akcent.bg   /     534

   До края на годината може да заработи фериботната връзка между Русе и Гюргево. Това стана ясно от поредица от срещи, които областният управител Борислав Българинов проведе с институциите, имащи отношение към решаване на казуса. Категорично съгласие и подкрепа за реализирането на идеята той е получил и от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. „Радостен съм, че се постигна единодушие между всички институции и най-накрая се работи активно по този въпрос.“, коментира Българинов днес при посещение на място на бъдещия терминал от българска страна.

   „Обещанията са нещо добро, но проблемите трябва да се решават навреме. Топането на топката и прехвърленото на отговорност не вършат работа и често водят само до задълбочаване на проблемите.“, заяви още областният управител. Алгоритъмът за действие от българска страна е ясен, остава само да се уточни кои институции ще имат представителства на място.

   Фериботът ще бъде ползван единствено за тежкотоварния трафик, като на този етап идеята да има два кораба, като на денонощие да се обслужват между 150 и 200 камиона в едната посока. Цялата процедура не би трябвало да отнеме повече от час и половина и това е в най-лошият сценарий. Самото преминаване на реката ще бъде в рамките на около 30 минути, като още максимум по толкова ще отнема натоварването и разтоварването на тировете.

   В края на седмицата се планира и среща с властите в Румъния, на която ще бъде обсъдено какви ремонтни дейности на фериботната площадка в Гюргево предстоят, както и до къде е стигнала процедурата по издаване на разрешение от тамошната местна и държавна власт за откриване на граничен пункт.

Тагове : ферибот ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha