Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Астра биоплант в Топ 10 на БГ компаниите по оборот

Публикация 04 Aug, 2021 / akcent.bg

Компанията е №1 по оборот в Северен централен район и най-голям работодател в Сливо поле

   Производителят на биодизел "Астра Биоплант", част от групата "Булмаркет", е сред първите десет най-големи компании в България и за 2020 г., става ясно от тазгодишната класация "Топ 100" на вестник "Капитал".

   С приходи от 1,739 млрд. лева базираната в Сливо поле фирма заема 7-а позиция след "Аурубис България", "ЛукОйл Нефтохим", "Национална електрическа компания", "ЛукОйл България", "Биейл Глас България и "Кауфланд България".
Компанията е №1 по оборот в Северен централен район и най-голям работодател в Сливо поле, благодарение на което средните заплати в тази малка община изпреварват тези в Русе.

   "Астра Биоплант" всъщност консолидира резултатите на няколко производствени компании от групата - "Олео Протеин", "Хай Протеин" и "Оберьостерайхише Биодизел - България", на които възлага поръчки и реализира продукцията им. В момента тече преструктуриране, така че всички тези фирми, занимаващи се с производство на биогорива, да влязат под шапката на нова компания - "Астра Финанс" ЕАД.

   През пролетта съобщи собственикът на "Булмаркет" Станко Станков, фирмата ще излезе на международните финансови пазари, като направи IPO /Първично предлагане на акции/ на "Астра Финанс". Предвижда се на инвеститори да се предложат акции на стойност до 25% от капитала, а компанията да се листне на някоя от борсите в Лондон, Амстердам или Виена.

   За консултант е наета световно известна международна банка.

  Петър Гецов, в-к Утро

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама