Днес е : Събота, 24 Юли 2021

Депутатите без ваканция, променят правилника на НС

Публикация 21 Jul, 2021 / akcent.bg

   Новите депутати нямат да имат дълга лятна ваканция. Правилникът им досега повеляваше парламентът да почива от 1 до 31 август.

Председателят на Народното събрание Ива Митева обаче внася предложение това лято ваканция да няма. “Доста дълго време нямаше парламент и не ми се вижда редно депутати да излизат във ваканция”, каза Митева след края на първото пленарно заседание днес. Народните избраници в 45-ия парламент също останаха без ваканция.

  Предстои въпросът да бъде обсъден на Председателски съвет. Заседанието ще реши и кои са първите задачи, с които ще се захванат депутатите.

    “Надявам се народните представители да спазват стриктно процедурите и правилника и да не се сърдят, когато бъдат наказвани. Наистина трябва да влязат в сила онези разпоредби в правилника, които са свързани с неговото нарушаване”, смята Митева.

На въпрос относно подкрепата за правителство и евентуална промяна в правилника на НС, Ива Митева каза, че изискване на Конституцията е всички актове да се приемат с кворум от 121 депутати и мнозинство 61, така че тук няма друг полезен ход. “Подкрепата трябва да е ясна преди гласуването”, смята тя.

   В отговор на въпрос дали ще търси подкрепа за правителство, Митева каза, че дотолкова доколкото функциите й на председател на парламента го позволяват, ще търси подкрепа. “Затова и сега свиках Председателския съвет, защото има много неща, които трябва да кажем помежду си, включително и за законодателната дейност на парламента, посочи тя. В предишния парламент приехме много изменения в правилника, които сега се оказват малко сложни за прилагане”, коментира Митева.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама