Петък, 26 Април 2024

Русенските ресторантьори ще наемат персонал от Украйна, Молдова и Киргистан, нашенците искат непосилни за бранша заплати

Русенските ресторантьори ще наемат персонал  от Украйна, Молдова и Киргистан, нашенците искат непосилни за бранша заплати
Публикация   15:43     30 Юни, 2021 /     akcent.bg   /     1082

Търсят се най-много готвачи и сервитьори. Заявката е за общо над 30 служители

   Собственици на ресторанти в Русе ще наемат готвачи, сладкари, помощник-сервитьори и миячи от Украйна, Молдова и Киргизстан. Причината е липсата на работна ръка в крайдунавския град. Това споделиха председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев и Теодор Георгиев - съосновател и член на съюза.
   Шестима русенски ресторантьори вече са подали заявки към лицензирана фирма за подбор и изпращане на персонал от страни извън Европейския съюз в България.

  "Заявката е за общо над 30 служители", обясни Иванчев, който е и собственик на ресторант.
Служителите трябва да са в Русе до месец - месец и половина. Те ще бъдат на договор за срок от девет месеца.
Теодор Георгиев, който има ресторант и два кафе- бара обясни, че има нужда от двама чуждестранни готвачи. На работниците ще им бъде осигурено безплатно медицинско обслужване, храна и квартира .

   "Има голям недостиг на персонал в Русе - особено на готвачи и сервитьори. След т.нар. локдаун много от готвачите смениха професията, защото нямат сигурност. Заработиха в заводи за по-ниска заплата, докато в ресторантьорския бизнес средното възнаграждение е между 1300 и 1500 лева. Друга част от готвачите се насочиха към морските курорти за повече пари, а някои - на круизни кораби", обясни Георгиев.

   В Русе останали много малко готвачи, които искали заплата от по 2000 лева.  "Няма как да им плащаме подобно възнаграждение в град като Русе. Чуждестранните служители ще са с по-ниски заплати. Отделно ще сме сигурни, че поне девет месеца ще работят при нас и ще са коректни. Проблем ще бъде езиковата бариера, но се андявам да се справим", обясни Георгиев.

   Големите морски курорти вече от 2-3 години ползват труда на желаещи от Молдова и от Украйна. Част от идващите обаче търсят по този начин да продължат към Централна и Западна Европа.

Тагове : готвачи ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha