Четвъртък, 18 Юли 2024

Ивалинка Цанкова: Необходима е нова, актуална държавна политика по отношение на малките населени места

Ивалинка Цанкова: Необходима е нова, актуална държавна политика по отношение на малките населени места
Публикация   21 Юни, 2021   /     akcent.bg   /     918

Без поливно земеделие няма да имаме рентабилно зеленчукопроизводство и овощарство

     Ивалинка Цанкова е кандидат за народен представител на извънредните парламентарни избори 11.07. 2021 от Коалиция "БСП за България"- Сигурност в промяната, с грижа за теб

 

  С №4 в интегралната бюлетина, с преференция 103

Завършила е ВСИ- Пловдив, агроном- полевъд и ВФСИ "Д.И. Ценов"- публична администрация. Собственик на семеен земеделски бизнес за производство на лозов посадъчен материал.

 

     Тази година 7 млади земеделски производители в Русенско са подали заявления към Напоителни системи и очакват следващата година да бъде възстановена поливната система, поне докъдето е възможно.

   Поливното земеделие е фактор за развитие на зеленчукопроизводството, да има български плодове и зеленчуци на нашия пазар. Факт е, че в последно време консумираме предимно вносни. Необходимо е и допълинтелно стимулиране от държавата, за да могат нашите производители да бъдат конкурентни на пазара. Макар и да изглежда странно, до този момент не е имало и интерес от фермерите да развиват поливно земеделие.

   Това реално ще може да се случи, след като се отвори Мярка 4.1, за да се финансира тази дейност.

  В момента старите програми по еврофинансиране затвориха, новите не са отворили. Очакванията са големи. Срокът за подаване на документи по Мярка 4.1 е удължен до септември. Това ще позволи проектите да бъдат малко по-добре подготвени. От нея може да се финансира закупуване на земеделска техника и за поливно земеделие- инвестиции в земеделските стопанства.  Трябва обаче да се насочи вниманието и към по-малките земеделски производители, на които ще е по- трудно да натрупат точки и да се  класират.

   Трябва да се отбележи, че повечето земеделски производители гледат с надежда към Русенския университет за нови специалисти, които да управляват и ръководят процесите и модерната техника. Въпреки желанието и усилията за подкрепа от страна на ръководството на ВУЗ-а, все още няма сериозен интерес към реализация в областта, която завършват вече дипломиралите се студенти.

  Като специалист в областта на лозарството мога да споделя- в момента се прави сдружение, за да може лозарите да бъдат подпомогнати с допълнителен приход- да има защитена изкупна цена. Факт е, че за Русенския регион има засаден само 25 дка нов лозов масив по Програма "Лозе". За съжаление, вече няма и хора, които да работят.

   Единственото положително нещо в тази област е, че се предвиждат финансови стимули за отглеждането на български сортове лозя- Гъмза, Рубин и др.

   Инфраструктурата в малките населени места е в окаяно състояние- Просена, Горно Абланово, Николово, в общините Иваново и Две могили също. Това споделят най-често избирателите при срещите с тях.

  Пенсиите са другият най-често поставян въпрос. Особено след като изравниха най-малката пенсия на хора без трудов стаж с тази на работилите 30 и повече години. Но както е известно, увеличението на пенсиите е сред приоритетите на БСП за решаване, ако коалицията получи подкрепа и управлява страната.

Колкото до здравеопазването, отново то е  доста занемарено по селата. Необходимо е стимулиране на лекарите, които  работят там, защото те наистина отделят време и средства. Знаем, че един личен лекар обслужва повече от 2-3 села в момента, а това не води до качествена медицинска услуга.

Предишното правителсто направи някакъв опит да реши проблема с липсата на аптеки в малките населени места, но и той завърши с някакви скандали, без да бъде решен. Общините реално предлагат помещения на символични наеми за отваряне на аптеки, но явно тази форма на този бизнес не е печеливша и затова няма интерес. За момента виждам някакво решение чрез мобилните аптеки, но все пак специалистите трябва да кажат.

  В момента се наблюдава интерес от все повече хора да закупуват имоти в региона, извън общинските и областния център. Доста къщи се изкупиха в община Иваново - Мечка, Пиргово, Никово, Божичен, Щръклево, Красен... Но и транспортът до тях е необходимо да се нормализира, а това без държавна подкрепа няма да се получи.

   Това е много добра тенденция, която трябва обаче да се стимулира и населените места да се превърнат в по-добро място за живеене. Хората вече остават в новите си имоти не само за уикенда, но от пролетта до есента.

  Затова обаче трябва да се помисли по-сериозно и за  държавата  това да стане приоритет. Повече внимание може да се обърне и на туризма като поминък в областта предвид природните дадености и исторически забележителности.

Тагове : БСП , Ивалинка ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha