Днес е : Събота, 4 Февруари 2023

Фериботната връзка между Русе и Гюргево ще старитра до края на лятото?

Публикация 18 Jun, 2021 / akcent.bg

    Възобновяването на фериботната връзка между Русе и Гюргево бе договорено днес в северната ни съседка. Това стана ясно от поредица срещи, които по-рано през деня областният управител Борислав Българинов заедно със своите заместници д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, а също и със заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Община Русе Златомира Стефанова проведоха в Гюргево. Детайлен анализ на Областната администрация показва, че от българска страна в рамките на около месец би могла да се изгради необходимата пристанищна инфраструктура. За съжаление, забавяне би имало в Румъния, поради това, че мястото, където ще спира фериботът е частна собственост и съответно ще трябват повече документи. Необходимостта от срещата бе породена от нарастващото напрежение сред шофьори и граждани, заради спиращите тирове по булевардите „Тутракан“ и „България“. „Трябва да синхронизираме ресурсите, с които разполагаме и да не губим време.

   Проблемът е очевиден, а хората чакат от нас действия, които да го разрешат. Бюрокрацията не може да е пречка.“, в това бе категоричен Българинов. Отново по изчисления на Областната управа в Русе в рамките на 24 часа само в едната посока фериботът ще може да превозва по около 300 тира, а това значително ще облекчи трафикът по амортизираното съоръжение. Дори беше решено създаването на съвместна комисия, която да се заеме моментално с действия за реализацията на фериботната връзка. От българска страна тя ще бъде председателствана от заместник областния управител Синан Хебибов.

   Не по-назад остана и темата с изграждането на втори мост над река Дунав при Русе. За целта се планира в началото на юли да бъде подписано споразумение между институциите от двете страни на река Дунав и дори да бъдат привлечени известни личности, които да се застъпят за каузата. Борислав Българинов изрази и готовност за иницииране на среща с премиерите на България и Румъния, които на място да се запознаят със ситуацията.

   Още от началото на следващата седмица се планира реорганизация за движението по Дунав мост, като при необходимост камионите ще бъдат спирани още преди да влязат в Русе.

   Пълна подкрепа бе изразена и от страна на ръководството на Община Русе. Заместник-кметът Златомира Стефанова представи някои ключови проекти и част от приоритетите на Общината през следващите няколко години. Също така тя отправи покана за още по-активно участие за участие в предстоящи културни инициативи, като сред тях е предстоящият международен тунинг фестивал „Маска“, който ще се проведе край Русе.

    От румънска страна в днешните срещи участваха ръководствата на Префектурата, Окръжния съвет и Общината в Гюргево.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама