Събота, 23 Септември 2023

"Медиана": "Има такъв народ" изпреварва ГЕРБ и БСП с около 3%

Публикация   14:59     16 Юни, 2021 /     akcent.bg   /     973

"Патриотите" засега успяват да преминат 4%-та бариера

   Битката за първото място в предстоящите избори тепърва предстои. "Има такъв народ" изпреварва с около 3% основните си опоненти – ГЕРБ и БСП, които са с практически изравнени позиции, показва проучване на агенция "Медиана".

   Същевременно избирателите на "Има такъв народ" са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели въобще. Една трета от тях са млади хора до 30 години, близо 60% планират да ходят на море. Трудно е да се прогнозира доколко Слави Трифонов ще успее да ги привлече пред урните през юли и дали няма да предпочетат нещо по-приятно.

  Засега се очертава съставен от 7 партии парламент. "Патриотите" успяват да обединят избирателите на предишните две отделни формации и преминават 4%-та бариера. ДПС, Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!" запазват позициите си и са сигурни участници в следващия Парламент. 

  При "БСП за България" се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат "широка лява коалиция". ГЕРБ намалява своята популярност, но оставащите му избиратели са силно мобилизирани да защитят своята власт (а вероятно и обществените, и професионалните си позиции).

   След изборите на 4 април ГЕРБ е изгубил една много важна позиция  - позицията на силата. Преди избирателите (независимо дали харесват или мразят  ГЕРБ) имаха едно наум, че това е силната партия, която управлява и може да продължи да управлява. Сега вече доминира усещането, че ГЕРБ е в слаба позиция – партията, която слиза от власт и след тези избори няма да управлява. Като цяло, това вещае загуба на т. нар. „конформен вот“ (гласуване за силния), както и на част от корпоративния (принуден) вот. 

   Независимо от летния сезон, може да се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите. Можем да очакваме приблизително 3.5 – 3.6 млн. избиратели пред урните.

   Оценките за работата на служебното правителство са преобладаващо позитивни и силно контрастиращи на фона на оценките на предишното правителство.  Вероятно, действията на служебното правителство по ревизия на предходната власт силно са се отразили и на оценките за главния прокурор Иван Гешев, както и на рейтинга на бившия министър председател Бойко Борисов. 

   Очертава се сериозен проблем с ваксинацията срещу корона-вируса. Над 40% от пълнолетните у нас не възнамеряват да се ваксинират, а още 29% се колебаят дали да го направят. Остава да се надяваме, че нова вълна на корона епидемията няма да пришпори процеса на ваксинация.

   Изследването е проведено в периода 10-15 юни 2021 г. с 1008 души чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства. 

Тагове : ГЕРБ , БСП ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha