Днес е : Вторник, 7 Декември 2021

Галъп: 69,9% от българите не одобряват поведението на Слави Трифонов

Публикация 21 May, 2021 / akcent.bg

   Обществото споделя подозрения срещу досегашната власт. Българите явно очакват и бързо съставяне на нова власт и вероятно и заради отказа за съставяне на правителство, поведението на Слави Трифонов до този момент не среща широко разбиране отвъд границите на собствените му привърженици, макар българите да виждат най-много перспектива за новите избори именно пред него.

   Новината от националистическия сектор за обединение и отдръпване на лидерите се приема по-скоро добре. Обществото подхожда плахо към въвеждането на широко и задължително машинно гласуване. Явно е нужна повече разяснителна работа за ползите от машинното гласуване. Изводите са от независим сондаж на „Галъп интернешънъл болкан“, завършил преди дни.

   Попитани в телефонен сондаж дали, според тях, са верни твърденията, че ГЕРБ и Борисов са рекетирали бизнеси, 54,3% от всички респонденти казват „да“, а 23,2% от тях казват „не“. 22,5% от запитаните се колебаят. По този въпрос, очаквано, привържениците на  ГЕРБ, се изказват отрицателно, за разлика от привържениците на различните опоненти на ГЕРБ и дистанцираните от политиката.

69,9% не одобряват поведението на Слави Трифонов след изборите на 4 април. Причината явно е това, че не беше направен опит за съставяне на правителство. 18,6% го одобряват, а останалите не могат да отговорят. И тук, става дума за очаквана партийна картина на отговорите: одобряващи Слави Трифонов са главно привържениците на формацията му и малка част от привържениците на ДБ и на ИСМВ. Закономерно, БСП в голямата си част не одобрява. Същото важи в още по-голяма степен за ГЕРБ.

   Въпреки всичко, въпросът коя партия би увеличила гласовете си на новите избори, най-голямо е натрупването именно при „Има такъв народ“ – в 34,8% от всички отговори е посочена тази партия. Респондентите са давали повече от един отговор. Тук отговорите често са мотивирани с пристрастията, затова и на второ място с 30,6% от отговорите излиза ГЕРБ. Според 13,7% от запитаните пък ДБ ще увеличава гласове на новите избори. 12,6% казват БСП и това вероятно се дължи и на факта, че част от привържениците на БСП в по-високите възрастови групи не успяха да гласуват заради опасността от коронавируса.

   Като цяло, очакванията за ръстове са по-големи по отношение на новоналагащите се формации. Бяха сондирани и мненията по идеята на Красимир Каракачанов за обединение и „крачка встрани“ на лидерите на националистическите партии.

   Очаквано, мнозинството не може да отговори – защото е далеч от този сектор. Останалите се разпределят така: 25% одобряват, а 15% не одобряват. Въвеждането на изцяло машинно гласуване в секции с над 300 избиратели (при запазване на „аварийна“ опция за хартиено гласуване) се посреща засега без ясно обществено мнение и с известно объркване. Запознати с предвидения механизъм, 47,3% одобряват, но 48,9% не одобряват. Останалите се колебаят. Най-боязливо реагират по-възрастните. В групата 65-74-годишните, например, неодобрението е на 60%. Ясно личат и партийните пристрастия – повечето електорати одобряват, с изключение на този на ГЕРБ. Електоратът на БСП пък е разделен в мненията си. Вероятно част от възрастните хора се чувстват несигурно, но пък друга част от социалистите споделят официалната позиция на ръководството на БСП.

   Данните са от независим телефонен сондаж сред 916 души. Изследването е проведено в периода 12-18 май. Абсолютната максимална грешка е ±3,2% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хил. пълнолетни българи.

Коментари

Стефанов  
23:38:20 / 2021-05-25

Запомнете лицето на намусеният човек.По стечение на обстоятелствата,той е лидер на най прясната партия ИТН. На 11 юли,той ще е най усмихнатия българин,защото партията му ще е първа политическа сила за 46-тото НС! Сл. Трифонов,залага на вече изпитани ученици,които са с отлични оценки.Той приключи с експериментите.В навечерието на изборите,някои местни партии правят рокади,толерират майчини синчета, нямащи понятие за политическите процеси у нас.Те са на път,да се сгромолясат за четвърти пореден път на 11-юли деня на изборите. По-вече от тринадесет години,една кукувица снася яйцата си в чужди гнезда, защото беше прогонена от русенци.Днес, тя се "хвърля"да спасява партията, която я хранеше през изминалите години.Структурите на пп-герб на територията на русенска област,ще гласуват доверие на Бедрос Пехливанян за областен координатор на партията,човекът който може да върне добрите й позиции,нещо което мечтаят мотивираните и уважаващи организацията симпатизанти и членове.

Маринов  
11:03:33 / 2021-05-22

Идва датата 11-юли.Кой какво одобрява или отхвърля,ще разберем в около 20-ет часа в деня на изборите.Трудно се дава власт,но народа ще си я вземе,защото вече лесно и сигурно умее да отделя зърното от плявата."Демократи","патриоти",демагози,както и да се мъчат да баламосат хората от т. нар. трета възраст,те мислят и ще действат според това което имат в портфейлите си.

Свързани новини

Реклама

Реклама