Днес е : Събота, 19 Юни 2021
Парламентарни Избори 11.07.2021

Андрей Райчев: Протестите се пренесоха в НС, лидерите им не са единни

Публикация 25 Apr, 2021 / akcent.bg

60 % от тези, които са против правителството, не са от едно място, не са обединени

   "Ситуацията от протестите през лятото се пренесе в парламента. Проблемът е, че всеки играе за себе си". Това заяви социлогът Андрей Райчев в "Карай направо" по "Нова".

   Той припомни накратко и хронологията на протестите от изминалата година.

   "За да разберем какво става сега, трябва да се върнем почти година назад - през август 2020 г. Тогава правителството беше под тежък обстрел на недоволство. Причината беше не толкова, че управляващите правеха нещо различно, отколкото по-предишна година, а че нещата не се променяха вече 12 години. Ако си във властта толкова време, се изхабяваш. Друга причина беше затварянето заради COVID-19. Хората бяха безобразно затворени. Между София и Пловдив не можеше да се пътува. Когато ги пуснаха, това недоволство доведе до протестите. Зад телевизорите 60 % подкрепяха протестиращите, 30 - не. Мина година, митингите стихнаха и пак влязохме в нова вълна на пандемията и поредно затваряне, но този път основателно. И сега на изборите народът пак избухна отново в съотношение 60 на 30.", припомни Райчев.

   Той не скри и основния проблем пред новите партии в НС - липсата на единство и проблемите, които естествено следват след това.

  Тези 60 %, които са против правителството, не са от едно място, не са обединени. Първо, лятото на протестите, това бяха БСП, Слави Трифонов, Мая Манолова и "Отровното трио". Тези на площада се разделиха - Христо Иванов си правеше отделно митинги, БСП си правеха отделно митинги. Единствено Манолова, Бабикян и Хаджигенов се съединиха по предизборни съображения, но се карат редовно, защото не са едно й също. В крайна сметка протестите спряха, защото всички те се разделиха", поясни Райчев.

   Според него недоволните от управлението на Борисов трябва да решат дали ще се разделят още повече сега и кой ще надделее. По думите му има три варианта - да направят нещо през следващите четири години, да направят нещо временно или да отидем на нови избори.

   "Всички казват, че ще застанат зад правителство на Слави Трифонов, освен него самия. Той прави това, което правеше и на площада - всички шумяха, а Слави почти мълчеше", уточни Райчев.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама