Днес е : Неделя, 9 Май 2021

"Има такъв народ" не се е отказала от мажоритарен вот, само го отлагала

Публикация 16 Apr, 2021 / akcent.bg

   Депутатът и зам.-председател на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви, че партията не се е отказала от въвеждането на мажоритарен избор на депутати, но искала предложенията ѝ да бъдат въведени за следващи редовни парламентарни избори. А сега предрича предсрочни избори.

   Това се разбра от изказване на Йорданов в предаването "Студио Хъ" (по телевизията на Слави Трифонов "Седем-осми"), на което народният представител е водещ. Обясненията идват след думи на Йорданов в пленарната зала на Народното събрание, че в настоящия парламент няма мнозинство за въвеждане на мажоритарни избори. Така една от основните теми от референдума не се оказа сред изброените приоритети. Бяха обаче изброени като най-спешни - отпадане на ограниченията за секциите в чужбина (сега не може да има повече от 35 секции в страните извън Европейския съюз); въвеждане на видеонаблюдение; възможност на българите зад граница да гласуват и по пощата; разпускане на сегашния състав на Централната избирателна комисия; въвеждане на изцяло машинно гласуване; намалява на партийната субсидия до 1 лв. за глас.

   От това изказване на Йорданов се възползва премиерът Бойко Борисов, който, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет, заяви: "Ние ще внесем мажоритарни избори и ако искат, да ги приемат. Но съжалявам, че тези, които години говореха, че това е най-важното, сега ще се плъзнат по една популистка плоскост да направим субсидията на париите един лев и да вкарат цялата политическа класа в ръцете на олигархията". А представители на ГЕРБ и близки медии веднага започнаха атака, че партията на Трифонов се отказва от основна идея от референдума.

   Без да назовава премиера поименно, в предаването си Тошко Йорданов определи, че "бившите управляващи днес се упражняват в словоблудство". След това той обясни, че "Има такъв народ" не се е отказала от предложения за въвеждане на мажоритарен вот. За въвеждането му трябвало обаче време, а Йорданов предрича предсрочни парламентарни избори, "защото партиите на протеста нямат мнозинство и предсрочните избори изобщо не са невъзможни".

   Депутатът и водещ изброи, че за целта трябва да се променят сегашните 31 многомандатни избирателни райони на 240 едномандатни, като част от тях трябва да са за гласуващите от чужбина. "За целта трябва да бъдат изчистени избирателните списъци, да бъде преброено населението, да знаем колко българи живеят в България, колко в чужбина и къде".

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама