Днес е : Неделя, 9 Май 2021

Туристическият бранш поиска 2000 лв. субсидия за хотелска стая

Публикация 16 Apr, 2021 / akcent.bg

13 браншови организации изпратиха до новия парламент писмо с 10 спешни мерки за спасяване на летния сезон

   Приоритетна ваксинация на персонала, субсидия от 2000 лв. за хотелска стая, безплатни PCR-тестове за чуждестранните гости и евтини експресни визи за руснаци са част от спешните мерки, които страната ни трябва да предприеме за привличане на чуждустранни туристи и спасяване на летния сезон. За това алармира Алиансът на туристическата индустрия в България, който обединява 13 браншови организации. Алиансът е изпратил писмо с настояване за 10 спешни мерки за да има летен туристически сезон. Писмото е адресирано до председателите на 6-те политически сили, които намериха място в новия парламент, както и до действащия към момента вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова.

    Ето за какво настояват туристическите асоциации:

1. Незабавно да бъдат въведени безплатни ПСР тестове за пристигащите за туристи в страната, както и пътуващите български туристи, като разходите да се поемат от държавата. Конкурентните туристически държави в Европа вече предлагат безплатни антигенни тестове. Ако държавата продължава да мълчи по този въпрос, обрича на сигурен провал летния сезон. При българските туристи в някои случаи се изискват 8 ПСР-теста за 4-членно семейство, което удвоява разходът за една ваканция. Скъпите ПСР-тестове са непреодолима бариера и за част от гостите, които искат да посетят страната, рефлектират върху заетостта на хотелите и всички ангажирани в туристическата верига – служители в ресторанти, екскурзоводи, заети в транспортните услуги. Цената на ПСР-тестовете натоварва и туроператорите, които трябва да изпращат свой персонал, който придружава туристически групи в чужбина.

    2. Да се признават сертификатите за поставени ваксини и за антитела и техните притежатели да преминават границата ни при облекчен режим. Ваксинираните и преболедувалите вече Ковид-19 трябва да бъдат освободени от задължителните ПСР-тестове и да се приеме ясен регламент за тези гости. Това ще бъде стимул за увеличаване на желаещите да се ваксинират. Подобен регламент може да се приеме чрез двустранни междудържавни споразумения, най-малкото със съседни държави или стратегически пазари за българския туризъм.

   3. Да се договарят зелени транзитни коридори за преминаващите туристи от Украйна, Молдова и Беларус, както и такива за преминаващите през Сърбия туристи от централна Европа. Гостите, ползващи тези коридори, трябва да могат да ползват всички ГКПП на страната, а не, както през предходния сезон, да се допускат само през Русе или само през един пункт с Гърция , което увеличава транспортните разходи и дължината на автобусните преходи, правейки ваканциите у нас по-неизгодни. 

   4. Заетите в туристическия сектор да бъдат ваксинирани приоритетно с избрана от тях ваксина. Имунизацията на персонала не бива да е задължителна, но от Алианса сме уверени, че служителите в сектора са отговорни и работещите на първа линия ще се ваксинират. Такава готовност изразиха над 85 000 души и списъци с тях сме предоставили на Министерство на туризма. Приоритетна имунизация на заетите в туризма е предприета от редица държави и практиката досега показва, че подобни дестинации се радват на голям интерес, а случаи на заразени гости нямаВсъщност и у нас няма туристи, заразени по време на почивката си, но върху този факт не се акцентира достатъчно.

5. Властите спешно трябва да излязат с позиция, че страната ни се отваря към туристическите пазари на Русия, Беларус и Казахстан и има готовност да осигури спокойна и безопасна ваканция. И незабавно да започне да издава входящи визи за техните граждани при отваряне на границите. Освен това е задължително консулската служба да се ангажира да започне да издава визите за максимум три дни. Експресните визи за този сезон трябва да се издават на същите цени, на които се плащат и обикновените визи, а визовите центрове да имат готовност да издават нужните документи в максимално кратки срокове и максимално евтино. Ако затрудняваме пристигането на гостите от тези основни за страната ни пазари у нас, то те ще предпочетат конкурентните ни съседки Гърция и Турция, които предлагат евтин и лесен електронен вариант.

   6. Карантинните стаи в курортните хотели за туристите с COVID-19 да не бъдат в хотели с други гости, а болниците в големите ни морски градове Бургас и Варна да поемат ангажимент да приемат при нужда болни туристи. За леките случаи ще бъдат осигурени карантинни хотели извън курортите.

   7. Държавата да договори с банките нисколихвени кредити за оборотни средства за местата за настаняване, които трябва да могат да покрият частично най-належащите разходи при старна на сезона. Без финансова помощ и подкрепа от държавата хотелите няма да могат да отворят през това лято. В случай че държавата не може да постигне съгласие с банките, да поеме ангажимент при желание на собствениците на хотели да осигури ликвидно финансиране, като изкупи до 25 на сто от дяловете на хотелските компании с опция за обратно изкупуване. Хотелиерският сектор е единственият бранш, който не беше компенсиран от държавата за невъзможността си да работи. Въпреки че хотелите официално не бяха затворени, при неработещи ресторанти, спа центрове, намален капацитет и ограничения за пристигане на чужди туристи, те реално са на ръба на оцеляването повече от година. Друга опция е нова по-опростена процедура за компенсация, а именно всички хотели със спад на оборота от 30 и повече на сто да получат субсидия в размер на 2000 лв. за стая, с които да се покрият разходите за отваряне, наемане на персонал и постоянни разходи.

   8. Да се отдели специален бюджет за дигитална реклама на туризма. В момента страна ни е “невидима” като дестинация.

   9. Стимули за туроператори, които водят гости по суша по същия начин, по който се дават и за гостите, пристигнали със самолет. Отделно държавата да плаща и по 5 евро за маркетинг за доведен турист. Както и да се раздадат ваучери за ваканция у нас на всички българи и да се разшири обхвата на ваучерите за храна, така че те да могат да се ползват и за почивка. Подобни стимули нашите конкуренти въведоха за пристигнали чужди туристи - предоставят им по 200 евро. Освен това е задължително и чадърите и шезлонгите на плажа да станат безплатни.

   10. Ясен принцип за затягане и разхлабване на мерките. При последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов бяха отворени ресторанти и търговски центрове, както и е разрешено провеждането на културни мероприятия при максимална заетост от 30%. В същото време забранени остават всички събития и семинари, както и екскурзии. Всички конферентни центрове и хотели със зали за събития инвестираха в различни системи за пречистване на въздуха, които минимизират риска от предаване на вируса. Организираните екскурзии в страната и чужбина също са забранени, при условие че в 99% от случаите туристите се нуждаят от отрицателен тест, за да преминат границата, докато редовните самолетни линии и междуградския транспорт работят. Затова “забранените” дейности трябва час по-скоро да бъдат разрешени.

   От Алианса на туристическата индустрия са притеснени, че политическата несигурност и неяснотите около формиране на кабинет ще рефлектира върху старта на туристическия сезон. Страната ни вече закъснява с мерките, които би трябвало да осигурят спокойствие у туристите, както и подкрепа за бизнеса, а оттам и реализация на летния сезон, твърдят от бизнеса. Изключително притеснителна е и неизвестността относно това кой ще застане начело на туристическия сектор. От Алианса настояват това да бъде експерт, човек с дългогодишен опит и познания, за да не се налага тепърва да се запознава с проблемите, трудностите и възможните им решения.

 
 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама