Днес е : Петък, 16 Април 2021

17г. от трагедията в Лим. Панахида в Свищов

Публикация 04 Apr, 2021 / akcent.bg

   В Свищов бе отслужена панахида за загиналите дванадесет деца при трагедеята в река Лим. Днес се навършват 17 години от трагичния индицент.

   На 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник, припомня БГНЕС. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище "Николай Катранов" в Свищов. Към 22 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река Лим. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. 38 души са спасени.

11 години от трагедията в река Лим - bTV Новините

   12 български деца от Свищов загиват във водите на река Лим. Това са Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.

Трагедията | Ангели от Лим | angels-lim.org

   След трагедията родителите на загиналите деца учредиха фондация "Ангели от Лим". Всяка година през април фондацията организира Дни на "Ангелите от Лим". На мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора, беше издигнат мемориал в памет на децата, които представлява пречупени ангелски криле.

13 години след трагедията в Лим: Времето тече, тях ги няма! - Последни  Новини от DNES.BG

   За виновен за трагедията бе признат единият от шофьорите – Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на 7 години лишаване от свобода, след обжалване обаче присъдата му бе намалена на четири години.

   На 13 декември 2017 г. шофьорът на катастрофиралия автобус в р. Лим Илия Измирлиев бе намерен мъртъв след катастрофа на пътя Смолян – Пампорово. По неофициална информация 64-годишният Измирлиев е починал по време на шофиране, след което автомобилът се е забил в мантинелата.      

   Източник: Стандарт         

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама