Днес е : Събота, 24 Юли 2021

"Има такъв народ" в Русе - Образованието е в центъра на развитието на обществото

Публикация 02 Apr, 2021 / akcent.bg

Нека хората да излязат и да посеят семената на бъдещото си добруване!

  Акцент.БГ публикува последният текст, свързан с позицията на кандидатите за народни представители от ПП "Има такъв народ" в Русе.  Финалът на разговора с участници в челната четворка  листата за народни представители в предстоящите парламентарни избори - Светлин Стоянов, Васил Георгиев, д-р Алпер  Мурадов и Билян Кършовски.

             Образованието е в центъра на развитието на обществото

   Нашето бъдеще е бъдещето на нашите деца, което се полага всеки ден. През тяхното възпитание в семейството и възпитанието в училище. Реформите в образованието ясно са описани в нашата програма, но ще спомена една мъдрост: Ако искаш постигнеш нещо за една година, посей ориз, ако искаш нещо да постигнеш за 10 години, посади дърво. Ако искаш нещо да постигнеш за сто години, обучи младежите,  ако искаш да имаш бъдеще, инвестираш в децата си.

  Хаотичното развитие на българското образование води до катастрофални последици- не в обозрим хоризонт, а в следващите 10-15 години. Тогава и бизнесът, и здравеопазването... всеки сектор от българското общество ще има нужда от подготвени кадри.Слабо образование означава само едно- липса на подготвени кадри. А това води до ниска услуга  от тяхна страна. Това е бомба със закъснител, последствията от която не могат да бъдат поправени в кратки срокове.

   Няма да коментираме принципа "Парите следват ученика или студента", защото всички вече виждат, че това води до изкривяване." За да не загубим лева, да „преминава". Свидетели сме на напълно неграмотни деца в седми и осми клас, какво да очакваме от тях и те от обществото?

   Трябва да се преразгледа цялата политика в образованието. Образованието е нашето бъдеще! Преди 20 години България се славеше с изключително добре подготвени, образовани кадри на всяко ниво. А сега- след години загуба на време и на ресурс, налага се да се посещават курсове, за да се до обучават.За каквато и реализация да говорим, е необходимо всеки да получи стабилно образование и подготовка, върху която да се надгражда.

  Тревожен е и фактът, че най- добрите ни студенти- инженери, лекари... във всяка сфера, завършват и заминават в чужбина. Не само заради добрата стартова заплата, а заради перспективата за професионално развитие. Няма човек, който иска да живее далеч от семейството си, от приятелите си, от социалната среда, в която е израснал. Но ако не вижда перспектива, той е готов да прежали всички тия ценности, да отиде в друга държава и да изгражда наново този кръг и тези ценности.

   Ние трябва като общество да направим така, че младите хора да виждат и да  получат перспектива, да усетят, че тук ще живеят добре. За съжаление и в Русе младите хора намаляват. За мен това е срамно. Вероятно това се случва и заради политиката през последните години на "негативния подбор". Имам предвид  държавната администрация, съдебната система, имам предвид, че хората се назначават на партиен принцип, независимо от уменията, знанията и възможностите. Назначават се хора, за които е ясно, че ще може да бъдат управлявани.

   Голям проблем е и ситуацията с хората, заминали на да работят в чужбина и оставили или част от семействата си в страната. Няма как да се получи нормално семейно възпитание без нормална семейна среда.

   В последните години се забелязва едно почти учудващо увеличение на заплатите в държавната и общинска администрация, дори по-високо от тези в частния сектор. Нормално ли е това или начин да се намери някаква сигурност?

   Ниското заплащане, при чиновниците в държавните структури и местните администрации води само до корупция. Когато държавната администрация работи, друг е въпросът как работи, следва да получава и нормално възнаграждение. Проблемът е в числеността им и  в това че че дейностите които  вършат, не са  достатъчно, за да оправдаят това, което получават.  Въпросът е администрацията да работи ефективно.

    Населението на България намаля в последните години с 2 млн. души, а администрацията не спира да расте. Не звучи сериозно, че управляващите увеличават броя на чиновниците, за да гласуват за тях. Не е и така. Въпросът е държавните служители да са специалисти с експертиза, които да не се притесняват, ако се наложи да излязат извън администрацията.

 Като изключим грозните нападки, които гледаме в различните предизборни дебати от кандидатите за народни представители или прочетем предизборните им обещания, ще видим, че почти всички застъпват няколко опорни точки- образование, здравеопазване, корупция...  Българският избирател трябва да си зададе най-вече въпроса- защо сега, защо в предизборната кампания единствено се поставят тези наболели теми, къде бяхте до преди година две не ги ли видяхте тези въпроси, защо не им потърсихте решение. Защо чакахте, защото Ви бе удобно, защото не можехте да се справите, защото печелехте или всичко взето заедно?        

    Обществото е като човешки организъм. Вижда се какво е заболяването и веднага се пристъпва към лечение. Не се изчаква, защото то се оказва пагубно.

    В "Имат такъв народ" няма хора, които са участвали или пък са били пасивни наблюдатели на процесите на разболяване през последните 10 години. Нашата  партия е нова и млада. Но оформянето на една политическата идея датира от 2016 година, когато българският народ масово изрази своята подкрепа в направения Референдум.  Желанието на една група хора за промяна и привличането на съмишленици е процес, не става от вчера за днес. Референдумът бе лакмусът, че народът иска промяна. Единствено чрез участие в политическия живот можеш да промениш политическата система и управлението на държавата.

        Призоваваме всички които споделят желанието ни за промяна, за развитието на България, като свободна, модерна, демократична, държава да гласуват с бюлетина №29 на предстоящите избори.

    Призоваваме тези които имат различни виждания от нашите, също да гласуват! Само така, чрез изразяване на волята си ще променим България.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама