Днес е : Сряда, 24 Февруари 2021

Русенският митрополит подкрепи ваксинирането

    Русенският митрополит Наум излезе с изявление във връзка с провеждащата се национална кампания за ваксиниране срещу COVID-19, съобщи БНТ. В него той казва, че всеки православен християнин е свободен да избере дали да се ваксинира или не, но трябва да съзнава, че носи отговорност за своето здраве и здравето на околните.

   "Всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум", казва митрополит Наум. Той съветва желаещите ваксинация да се допитат до своите лични лекари, а да не се доверяват на "други странични източници".

   В заключение русенският митрополит припомня предпазните мерки при посещение в църква. Все още официална позиция на светия синод за ваксините няма. В края на миналата година премиерът и здравният министър обявиха, че църквата подкрепя ваксинацията, но тази тяхна позиция беше опровергана.

     

ИЗЯВЛЕНИЕ НА РУСЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ НАУМ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОВЕЖДАЩАТА СЕ НАЦИОНАЛНА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID 19
 
   Във връзка с провеждащата се национална ваксинационна кампания срещу COVID 19 и откриването на „зелени коридори” за желаещите да се васкинират, с чувство на архипастирски дълг и загриженост сме длъжни да поясним следното:
 
  1. Всеки православен християнин, клирик или мирянин, е дарен от Бога със свободната си воля да избере, дали да се ваксинира или не, съзнавайки обаче своята отговорност за опазване здравето на себе си и околните.
 
 
  2. Всякакви внушения, пораждащи страх в хората и вменяващи им чувство за греховност и вероотстъпничество при евентуална ваксинация, са напълно несъстоятелни, манипулативни и лишени от здрав разум.
 
  3. Желаещите да се ваксинират, следва да се допитат преди всичко до своите лични лекари и компетентните медицински служби, дали да сторят това, а да не се доверяват на други странични източници.
 
  4. Припомняме, че посещението в храмовете и светите обители на лица в болестно състояние, прикриващи или пренебрегващи умишлено подобни клинични симптоми, е абсолютно недопустимо и безотговорно, защото по такъв начин те застрашават здравето и живота на свещенослужителите и на останалите богомолци.
 
  5. Носенето на предпазни маски и дезинфекционни средства в храмовете и манастирите и спазването на дистанция е задължително!
 
    Божието благословение и закрила да бъдат над всички нас, амин!
 
    † Русенски митрополит Наум

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама