Днес е : Събота, 6 Март 2021

За 6-та поредна година Бабово проведе Празника на зелевата чорба, този път в условията на пандемия

Публикация 19 Feb, 2021 / текст и снимки- Румен НИКОЛАЕВ

Близо 1500 души в неравностойно положение и пенсионери получиха топла чорба и касапски кебап за обед

  За 6-та поредна година празнуваме този празник, разказва пред Акцент. БГ кметът на Бабово Пламен. Но за първа година заради пандемичната обстановка няма да бъдат събирани хора на едно място.

  Затова избрахме празника да бъде представен чрез предоставяне на храна на нуждаещи се хора в община Сливо поле- пенсионерите от общинската организация във всичките населени места, ползвателите на домашния социален патронаж, както и всички жители на село Бабово. Да не пропуснем- чрез Червения кръст днес нахранихме и 70 бездомници от община Русе с вкусна зелева чорба и касапски кебап. Количеството вложени продукти са 300 кг. месо, 150 кг. лук, 50 кг. гъби...

  Така общата бройка по списък достига до 1500 души.

  Община Сливо поле и тази година ще подкрепа всички местни инициативи, които се пазят във времето и карат хората да ги носят в себе си, сподели и кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов. Затова и подкрепихме и празника на зелевата чорба с близо 5000 лева.

   Няма танци тази година, но танцьори, доброволци, се включиха активно в създадената организация вкусната храна да стигне топла до нуждаещите се хора в обедните часове, каза още Атанасов.

   Храната се разпределяше и предаваше на кметовете на населените места в общината и под контрола на зам. кмета Михаил Чиликов.

   Ангел Ангелов, кулинарен историк. Днес е за четвърти път в Бабово на Фолклорния празник на зелевата чорба. Опитваме се да връщаме спомените, кулинарията, която е забравена. На някои места и изчезнала.

  Заради пандемията нямаше фолклорни ритми и греяна ракия, но пък не мина без юнашки тиган и юнашка тава. В тях може да се приготвят от 150 до 5000 порции.

   Самата чорба е специфична. Ако тя се готви в шопския край, ще бъде по съвсем друг начин. Вече четвърта година тук спорим какво да слагаме и какво да не слагаме. Но все пак приех и спазвам местната традицияу рецептата.

   Да се сложи от сока на зелето в гозба, в сърми или нещо друго, за да се овкуси, но да се прави чорба от този сок, и той да е основното действащо лице, за мен беше шокиращо. Докато не дойдох тук и разбрах, че е дори приятно на вкус.

  Колко и какви продукти са вложени днес- два микробуса продукти, е традиционният отговор на Ангел Ангелов в подобни случаи. Месо за кебапа и месо за чорбата, лук, фиде и мнооого яйца.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама