Двойно по-дълбока рецесия очаква икономиката на еврозоната

Двойно по-дълбока рецесия очаква икономиката на еврозоната
Публикация   22 Ян, 2021   /     akcent.bg   /     1081

   Забавянето на бизнес активността в еврозоната се е ускорило през януари, което води до една почти сигурна нова рецесия, съобщи АФП. Това е вследствие на пандемията от Covid-19, която продължава да поразява икономиката, показа ключово проучване.

   “Двойно по-дълбоката рецесия за икономиката на еврозоната изглежда все по-неизбежна, тъй като по-строгите ограничения на Covid-19 нанесоха допълнителни последици за бизнеса през януари”, каза Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

   Индексът PMI, наблюдаван от компанията, е спаднал от 49,1 пункта през декември до 47,5 пункта този месец, по-далеч от нивото от 50 пункта, сочещо растеж.

   Внимателно наблюдаваният индекс PMI, съставен от IHS Markit, се счита за най-ранния индикатор за състоянието на икономиката и последните оценки потвърдиха опасенията, че продължаващата година вирусна криза все още продължава да е силна. Това означава, че икономиките на 19-те страни, които използват единна валута, доминирани от Германия и Франция, ще потънат обратно в рецесия само след много краткото възстановяване през европейското лято.

   Уилямсън обаче отбеляза, че лошото начало на 2021 г. ще бъде по-малко вредно от икономическия колапс, наблюдаван през първата вълна на пандемията миналата година. Това се дължи на “продължаващата относителна устойчивост на производството, нарастващото търсене на стоките за износ и мерките за блокиране, които са по-малко строги от миналата година”, каза той.

   Разликата между Франция и Германия е забележителна. Германският износ е успял да задържи страната в малка посока на растеж, докато френската бизнес активност е потънала.

   Ситуацията в останалата част от еврозоната, която представлява малко повече от половината от икономиката на блока, е още по-лоша.

   Притеснителното е, че заетостта в еврозоната е спаднала за единадесети пореден месец, макар и със слабо увеличение във Франция и Германия, каза IHS Markit.

Мрачната картина потвърди предупреждението на ръководителя на Европейската централна банка Кристин Лагард, която сметна, че “сериозни рискове” все още се очертават над икономиката на еврозоната.

Много надежда е възложена на ваксинациите да отворят отново икономиката, но кампанията в ЕС върви с по-бавни темпове от очакваните.

Използването на ваксини вдъхна “силна степен на доверие”, но “неотдавнашното нарастване на броя на случаите на заболявания предизвика известно отстъпление от оптимизма”, каза Уилямсън.

IHS Markit публикува и тревожен резултат от проучването за Великобритания, където активността се е сринала от умерено разширяване през декември до ниските 40,6 пункта през януари. Страната, която напусна единния пазар на ЕС на 1 януари, е свидетел на серия от вредни блокировки поради разпространението на по-заразен щам на вируса. /БГНЕСКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha