Днес е : Сряда, 24 Февруари 2021

Новият ред за втората пенсия вече е факт

Публикация 15 Jan, 2021 / akcent.bg

   Нов ред за втората пенсия прие парламентът. Три вида пенсионни продукти ще бъдат изплащани от универсалните пенсионни фондове, предвиждат приетите на първо четене поправки в Кодекса за социално осигуряване. Вносител на промените е Министерският съвет. Законопроектът бе гласуван с 98 гласа "за", седем - "против" и 63-ма въздържали се, предаде БТА.

   Трите вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове, са пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно плащане в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за отпускане на посочените два вида пенсионни продукта, се посочва в доклада на социалната комисия.

   Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурените права. Допълнителният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост и на разсроченото плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв, пише в доклада на комисията.

   Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст. Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране, мотивират се вносителите – Министерски съвет.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама