Днес е : Сряда, 20 Януари 2021

Близо 40 дка топола беше изсечена под носа на мартенчани предКоледно, законно

Публикация 11 Jan, 2021 / akcent.bg

  Тополовата гора е изсечена, предаде сигнала на свои съграждани кметът на Мартен Димо Тонев до Акцент.БГ в събота.

  От направените снимки се вижда, изсечения терен, който е в непосредствена близост до Дунава, крайните къщи на Мартен и ДИЗ "Тегра".

  При направената проверка се оказа, че т.н. "гола сеч" е действително извършена преди Коледа, а теренът с тополи е над 35 дка. Той е собственост на ДЛС "Дунав", а сечта е планирана, предоставена за изпълнение на "Гора инвест" /това е видно и от информационните табели/.

  Мартенчани, които са видяли сечта, са се сдобили с бележки от Горското и са събрали вършинака, след като са платили по 32 лева.

  Догодина пак по Коледа би трябвало теренът да бъде отново залесен.

    Само че около 5 години мартенчани ще бъдат лишени от готовата тополова гора, която до известна степен е пречиствала въздуха и е била своеобразен бувер между ДИЗ "Тегра" и града.

   Явно хората от Мартен по някаква причина не са проявили интерес към случващото се, коментира ситуацията Тонев.

  Освен, че сечта е законна, то в случая става въпрос и за екология и за морал, каза още мартенския кмет. Тези дървета по един или друг начин са били буфер между Мартен и индустриалната зона. Не е справедливо да се упрекват едни, че гонят само печалба, ката в същото време други поголовно изсякоха близо 40 декара тополи.

   От Горското обясниха, че дърветата са садени с цел бизнес и така на 15-та година се изсичат. 

   За изсечените дървета обаче никаква реакция отново няма от страна на екологичното дружество по обясними за част от хората в града причини.

  Ще се опитам част от терена, който е на ДЛС "Дунав", да бъде преотстъпен на кметство Мартен. Единствено по този начин ще може да се гарантира, че градът ще има някаква трайна възможност от естнествено пречистване на въздуха.

  В същото време, докато от едната страна на Мартент се извърши поголовна сеч, то Община Русе готви проект за засаждане на дървета, за който частна фирма прояви желание и готовност да финансира...

   Но не е изключено ситуацията да се промени, коментира кметът Тонев.

 

 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама