Събота, 20 Април 2024

Отбелязаха 140-та годишнина от основаването на най-старото морско и техническо висше училище в страната

Публикация   08:01     09 Ян, 2021 /     akcent.bg   /     331

  Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ беше отбелязана 140-та годишнина от основаването на най-старото морско и техническо висше училище в страната. На този ден флотската Алма матер празнува история, сътворена от поколения български моряци и свои възпитаници, посветили живота си в служба на Отечеството и любовта към морето. История, писана с благороден и високоотговорен труд, която и досега кара възпитаниците на учебното заведение да се гордеят, че то с право се нарича флагман на българското морско военно и гражданско образование.

   Церемонията започна с посрещане на бойното знаме и поздравителни слова на началника на Училището флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, както и на командващия на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, който бе гост на събитието.

   „Почти век и половина ние имаме всички основания да се чувстваме горди с богатите традиции и високите постижения на най-старото техническо учебно заведение в страната – символ на България като морска държава!“, каза началникът на Училището в своето слово.

   На празника бе повишен в звание и военнослужещ от ВВМУ. Със заповед на министъра на отбраната, капитан I ранг Желязко Николов получи своите пагони от командващия на ВМС.

   Церемонията продължи с преминаване на представителния блок в тържествен марш. В знак на почит и признателност бяха положени цветя и венци пред паметника на патрона на Училището – Никола Вапцаров, а също и на барелефите на изявени преподаватели от ВВМУ.

   Припомняме, че вчера в Русе също годишнината беше отбелязана. Областният управител Галин Григоров изпрати грамоти за принос към патриотичното възпитание, съхраняването и предаването на българщината до ръководния състав на Висшето училище. Те са за флотилен адмирал Боян Медникаров, капитан I ранг Емил Йорданов, капитан I ранг Калин Калинов, капитан I ранг о.р. Светослав Димитранов, капитан I ранг Недко Димитров, капитан I ранг Христо Христов и капитан-лейтенант Георги Николов. С грамота беше отличен и капитан I ранг о.з. Георги Методиев, който е председател на клуб „Военни моряци“ към Софийската организация на Съюза на офицерите и който дари паметната плоча на основателя на родните ВМС и на най-старото морско и техническо висше училище в България капитан-лейтенант Александър Конкевич, която беше поставена на Флотската кула в Русе в края на 2019-та година.

   Вчера на паметната плоча в Русе бяха поднесени цветя лично от областния управител Галин Григоров, неговия заместник Валентин Колев, изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ капитан Павлин Цонев, кмета на Община Русе Пенчо Милков, както и от председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

   Припомняме, че Началото на морско образование в България се поставя  официално със Циркуляр № 7 от 16 януари 1881 г. на Военното министерство на Княжество България. В този Циркуляр се посочва, че на 9 януари 1881 г. в гр. Русе се учредява (с название) Морско училище.

    По своето историческо място то е първото и най-старото техническо училище на България. Със създаването му се поставят основите на техническото образование в България. Най-ярки заслуги за изграждането му се падат на руския офицер капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, който е първият командир „заведущ“ на т.нар. „Дунавска флотилия и Морска част“. Това формирование на р. Дунав, създадено с Указ на княз Александър I Батенберг на 12 август 1879 г., на практика една година след Освобождението, е началото на Българските ВМС.

    Като основател капитан-лейтенант Конкевич е първият им командир в продължение на 4 години за периода от 1879 – 1883 година. Още в самото начало на своето командване той осъзнава необходимостта от обучени български морски екипажи за наличните кораби на Флотилията. Имено по негово предложение се издава посочения Циркуляр за Морско училище около 1,5 г. след стъпването му в длъжност. С тези свои действия капитан Конкевич е двоен основател: на Българските военноморски сили и на Морско училище на България. Неговото историческо място е безспорно и заслужено. Някои негови биографични данни посочват, че е роден на 20 октомври 1842 г. в Новгородска губерния, в дворянско семейство. През 1859 г., на 17 години постъпва юнкер в Учебния корпус в Кронштадт, където се обучава. Произведен е в лейтенант през 1867 г., а капитан-лейтенант – на 1 януари 1876 г.    След завръщането си от България в Русия той се проявява като изтъкнат специалист в корабоплаването.

Тагове : ВВМУ , Варна ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha