Днес е : Сряда, 20 Януари 2021

COVID-19 поразява сърцето на много нива

Публикация 09 Jan, 2021 / akcent.bg

По думите на проф. Борислав Георгиев вирусът уврежда вътрешния слой на кръвоносните съдове

   “Коронавирусът поразява сърцето на много нива. При резонанс на сърцето се вижда, че често има  увреждания на тъканта на миокарда.  COVID-19 е болест, която уврежда вътрешния слой на кръвоносните съдове”, коментира в ефира на “Събуди се” проф. Борислав Георгиев, началник на отделение по кардиология в МБАЛ НКБ. 

   Той сподели, че се чувства добре след ваксинацията. “Не смятайте, че ваксината убива. Благодарение на ваксините вече не съществуват много тежки болести, с които нашите прабаби и прадядовци се срещали. Ако всички се ваксинираме, ще прекъснем връзката на разпространение на коронавируса”, поясни проф. Борислав Георгиев. 

   Той препоръча хората, които имат болно сърце, да се ваксинират. “Преди години не исках да ходя на работа януари и февруари, защото болниците бяха пълни с хора, които имат усложнения от грип”, коментира Георгиев. 

   Основните начини за предпазване от всякаква вирусна инфекция са спазването на дистанция и хигиената, а в този случай и носенето на маски. За да се намали както отделянето на вируса от човек, който носи маската, за да не зарази хората около себе си, така и да се предпази да не погълне вируса от хората наоколо, които могат да бъдат заразни.

    Затова маската е първата най-важна линия. След това е дистанцията. Колкото по-голямо е разстоянието между хората и по-кратка е срещата, толкова по-малка е вероятността да се заразите от вирусоносител или болен човек. Третото нещо е непрекъснатото проветряване. В продължителен престой в стая с болен или вирусоносител или заразен човек има по-голям риск да се увеличат вирусите, които вие можете да погълнете. Това са начините на предпазване.

    Проф. д-р Борислав Георгиев e началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница, София. Специализирал е кардиология в Германия. Основните области на интереси в работата му са свързани с електрокардиологията, лечението на хипертония, профилактиката на сърдечно-съдови заболявания, епидемиологията, лекарствена терапия и др. Членува в Дружеството на кардиолозите в България, в Европейското дружество по кардиология, в Международния съвет по електрокардиология, както и в Академията на науките на Ню Йорк. Бил е член на борда на международната организация Нeart Friends Around the World. Автор е на мащабен брой публикации в научни списания и е главен редактор е на списание "Наука Кардиология".

  Ето линк към видеото:

 https://nova.bg/news/view/2021/01/09/310920/%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80-covid-19-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B0/

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама