Днес е : Неделя, 28 Май 2023

Премиум вината - новото убежище за инвеститорите през 2020 г.

Публикация 01 Jan, 2021 / akcent.bg

   Конвулсивните диаграми за 2020 г. накараха инвеститорите да търсят безопасни убежища, които осигуряват стабилност и сигурност, а не астрономическа възвръщаемост. В разгара на кризата, причинена от Covid-19, която накара стойностите да паднат през март и по-късно да предизвикат „бум“, първокласните вина запазиха практически права линия в своите резултати, която привлече вниманието. Това се вижда от индекса Liv-ex Fine Wine 100, който според данни на Financial Times е спечелил 4,7% до края на ноември, пише eleconomista.es

   Liv-ex Fine Wine 100 е един от световните референтни индекси за развитието на цените на луксозните вина, много от които се купуват повече като инвестиция, отколкото за консумация. Следователно това е ключов показател за инвеститорите във виното, в лицето на алтернативи на други финансови пазари като суровини или фючърси.

   Гореспоменатият индекс променя ежегодно състава на вината, които го съставят, с голямо мнозинство от френски вина, чийто дял достига повече от 80 вина от 100-те избрани, като тези са от различни винени деноминации, като например Бордо, Бургундия, Шампан или Долината на пръстена. Италиански, американски, австралийски и испански вина също се появяват в класацията, като например Vega Sicilia Único със своята реколта от 2006 г.

   Това относително стабилно представяне за качествено вино с контролиран спад от едва 1,1% по време на пазарните сътресения през март, идва въпреки въздействието на американските мита върху френското вино. То се случва и въпреки ограниченията в много страни, които прибегнаха до затварянето на ресторанти, които са големите купувачи на вино, и затрудниха дегустациите - ключова част от процеса на продажби.

   Винената индустрия показа забележителна устойчивост. Пазарът на изискани вина продължи да осигурява стабилна възвръщаемост и ниска променливост, да се разширява, диверсифицира и расте. Всички индекси на Liv-Ex се повишиха и стойността на търговията продължи достигна десетгодишен връх през ноември. Пазарът регистрира рекорден брой и обем операции.

   "Най-забележителното е, че виното не е паднало съществено по време на кризата с COVID и това вино е показало малка корелация с финансовите активи по време на разрушителни пазарни събития", заяви главният инвестиционен директор на индустрията Матю О’Конъл от Financial Times.

   Поглед към други индекси на вино и други европейски вина потвърждава тенденцията. По индекса на Бордо (Bordeaux Index) са открити 60% повече сметки, отколкото през 2019 г. Индексът Champagne 50 на Liv-ex се повиши с 8,3%. Италианското вино, измерено от индекса на Liv-ex's Italy 100, е нараснало с 6,7%.

  Източник: eleconomista.es

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама