Днес е : Вторник, 28 Март 2023

Нарастват необслужваните задължения на домакинствата

Публикация 25 Dec, 2020 / akcent.bg

Най-често потребителите задлъжняват към банки, към фирмите за микрокредитиране, към телекоми, за лизинг и застраховки

   Около 2 220 лв. е средният размер на необслужваните задължения на домакинствата в България във времето на кризата. Данните са на една от големите компании за събиране на вземания у нас. Най-много дългове се трупат в големите градове и в Северозападния регион.

   Най-често потребителите задлъжняват към банки, към фирмите за микрокредитиране, към телекоми, за лизинг и застраховки. Средният размер на необслужваните задължения почти не се променя в годината на криза, но тепърва се очаква рязък скок в необслужваните заеми, прогнозира Лилия Димитрова от Асоциацията на колекторските агенции. Хората, които твърдят, че не могат да плащат, са нараснали два пъти.

   За първи път на картата на градовете с домакинствата с най-много задължения се появява Плевен. Остават и големите градове на страната, казва Лилия Димитрова:

   София е с най-голям относителен дял. Също Северозападна България и големите градове. Не са се променили цифрите на средния размер на дълга, защото обикновено това са потребителски необезпечени кредити.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама