Днес е : Събота, 23 Януари 2021

Как ще се изплащат по 24 лв. на работниците?

Публикация 26 Nov, 2020 / akcent.bg

   Работниците в затворени бизнеси трябва да подадат заявление до работодателя, за да получат директна помощ от 24 лева на ден за времето, в което не работят. След това работодателят подава списъка към институциите. Това съобщи социалният министър Деница Сачева пред Нова тв.

   Работодателите могат да кандидатстват още от понеделник, но помощи ще бъдат изплатени първо на бизнесите, които бяха затворени първи - нощните барове и заведения.

   За останалите помощта ще се дава по-късно.

   Ако работодателят е немарлив и не подаде списъка, служителят може да подаде жалба, но не и сам да кандидатства.

   Един работодател може да комбинира различни мерки - освен за затворен бизнес, да кандидатства и по мярката 60 на 40.

   За работещите на граждански договор и самоосигуряващите се важи само мярката за отглеждане на деца - до 610 лв., заради затварянето на училищата. За нея могат да кандидатстват и безработни.

   24-те лева са само за работещите на трудов договор на 8-часов работен ден. За работа на 4 часа сумата се намалява наполовина.

   Всеки, който има конкретни въпроси, да се обади на телефона за граждани в социалното министерство или в бюрата по труда, посъветва Сачева.

   На въпрос дали държавата е готова да изплаща 80% от оборона на заведенията на базата на данните за миналата година, сачева препрати към икономическото министерство. По думите й, 80% от оборота е много голяма сума, но между 15 и 20% е по-реалистично.

   Относно предложението на бизнеса за разсрочване на данъци и осигуровки - Сачева каза, че осигуровките вече са разсрочени с мярката 60 на 40. Но мнението й било да се платят задълженията до 1 юли, за да не се натрупват. За разсрочване на кредити - според министъра това вече било направено и допълнително разсрочване би затруднило банковата система.

По думите на Сачева - мярката "Заетост за теб", която позволява наемане на безработен срещу заплащането от държавата на минималната заплата - тя била подходяща за туристическия сектор.

   Социалният министър увери, че ако има нова вълна на коронавирус и се наложи ново затваряне, пари ще се намерят, може дори пак да се прибегне до заем.

  Тя каза, че решението за триседмичнаат карантина било взето трудно заради засегнатите страни - това ще доведе до натиска върху здравната система, но много хора остават без поминък.

 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама