Четвъртък, 29 Февруари 2024

ЕС налага санкции за 4 млрд. долара срещу САЩ

 ЕС налага санкции за 4 млрд. долара срещу САЩ
Публикация   07:56     10 Ноемв, 2020 /     akcent.bg   /     412

   Търговската война между САЩ и ЕС, поне на този етап, се задълбочава, въпреки очакванията за разведряване на отношенията. Днес министрите на външните работи на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат въведени допълнителни мита и други финансови санкции на обща стойност 4 млрд. долара на вноса от САЩ, заради субсидиите за производителя на самолети Boeing, предаде Ройтерс. Санкциите са ответна мярка на митата, които САЩ въведоха миналата година на вноса на европейски стоки като вино и сирене, заради субсидиите от страна европейските страни основния конкурент Boeing - Airbus. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за търговията Валдис Домбровскис. Решението идва след одобрението на санкциите от страна на Световната търговска организация миналата седмица.

   Санкциите ще бъдат публикувани в официалния вестник на ЕС и ще влязат в сила от утре.

  „Бих искал да напомня, че Съединените щати наложиха мита на ЕС преди една година. Затова ние ги призоваваме да се договорим и двете страни да свалят контрамерките, така че те да имат незабавно действие и да оставим този въпрос зад гърба ни. Премахването на тези мита ще е в плюс и на двете страни. Сега имаме възможност да утвърдим трансатлантическите отношения и да работим заедно за общите ни цели“, каза Домбровскис.

   През октомври 2019 г. Вашингтон получи право от страна на Световната търговска организация да наложи мита върху стоки от ЕС на годишна стойност от 7,5 млрд. долара във връзка със заведено дело срещу европейската държавна помощ за „Еърбъс“.  От своя страна ЕС също получи разрешение от организацията да наложи мита върху американски стоки на стойност 4 млрд. долара, като контрамерки заради субсидиите на САЩ за производителя на самолети „Боинг“.

Тагове : ЕС , САЩ , санкция ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още