Днес е : Понеделник, 30 Ноември 2020

Дончев: Ще инвестираме 4,5 млрд. лв. в енергийна ефективност

Публикация 29 Oct, 2020 / akcent.bg

Ще се търсят обаче по-модерни технологии, за да се избегне обикновеното саниране

   Вицепремиерът Томислав Дончев каза във видеообръщение по време на онлайн форум, че през следващите пет години България ще инвестира 4,5 млрд. лева в мерки за енергийна ефективност.

   "Силно се надявам строителният бранш не само да се включи активно в този процес, но и да предложи нови решения и мерки, както и по отношение на качеството, което се очаква не само от възложителите, но и от българските граждани, каза вицепремиерът по време на форум " Обнови България - Спести енергия!", организиран от Българската асоциация за изолации в строителството /БАИС/, пише БТА.

   Дончев изтъкна новите възможности за финансиране, както по линия на кохезионната политика, така и по Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Плана за справедлив преход. България през следващите пет години трябва да извърши гигантско усилие за декарбонизация на икономиката и за намаляването на разходите за отопление и електроенергия, напомни вицепремиерът и допълни, че това значи мащабна програма за енергийна ефективност, която включва опит за подкрепа за българската индустрия, за да бъде тя по-малко енергийно интензивна, трябва да се мисли и за компаниите, собствениците и ползвателите на публичните сгради - държавни и общински.

   Имаме голямата задача по-голямата част от тях през следващите години да бъдат обновени, заяви вицепремиерът. Друга задача, поставена от Дончев, е след добрия по думите му старт на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради да се "влезе в поне още толкова домакинства" и да се мисли и за нови мерки - по-високотехнологични и по-амбициозни.

   Така Томислав Дончев затвърждава тезата, че държавата смята да възобнови програмата за саниране от преди няколко години, но ще изисква малко по-модерен начин на действие, а не само полагане на стиропор, както беше досега. 

   Преди няколко дни в интервю той заяви, че ще се направи опит да се включат и отопление с термопомпи, изграждане на соларни панели по обществените сгради, най-вече детските градини и училищата. 

   Огромна част от парите ще отидат за финансиране на енергийна ефективност на индустрията. 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама