Днес е : Петък, 5 Март 2021

Маските на открито задължителни от 22 октомври Ще се въведе 10 дни карантина за контактни - ако нямат симптоми

Публикация 20 Oct, 2020 / akcent.bg

   Маските стават задължителни за носене и на открито от четвъртък, 22 октомври. Заповедта ще бъде издадена утре от здравния министър проф. Костадин Ангелов. Той сам съобщи това в Ловеч на пресконференция тази вечер. По думите му ще има достатъчно време хората да се снабдят с предпазни средства, покриващи носа и устата. 

   „Целта е да намалим броя на заразените, за да може по-малко от тях да постъпват в лечебни заведения, респективно по-малко от тях да умират. Много е важно да кажем, че с тази мярка пазим и българските медици, защото виждате какво се случва в лечебните заведения“, заяви министърът.

   Ще бъде въведен и нов, по-кратък срок на карантината при контактни на заразени с коронавирус лица. Тя вече ще е 10, а не 14 дни, но условието е карантинираното лице да няма клинични симптоми. 

   До утре, когато ще бъдат въведени новите заповеди с противоепидемични мерки, ще бъдат уточнени и подробности относно правилата в училищата, стана ясно от думите на министъра.п

   По-рано през деня "да" за маски на открито казаха и експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести. Това стана ясно след заседание на специалистите днес. И тогава проф. Ангелов сподели след сбирката, че подкрепя. По думите му това е най-леката възможна мярка срещу разпространението на коронавируса, специалистите са обединени зад нея, а тя се съдържа и в доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

   Според министъра задължителните маски на открито не са ограничаващи по никакъв начин за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболеваемостта от COVID-19 може да намалее с до 30%.

   Съветът е обсъдил още продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез по-чести проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти. 

   Вероятно ще се приеме и идеята за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни. Това бе лансирано и от премиера Бойко Борисов - от Брюксел - миналата седмица. Условието обаче ще е липсата на клинични симптоми на заболяването

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

   „Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.

   В България в момента е в сила извънредна епидемична обстановка със срок до 30 ноември. Тя е въведена с решение на Министерския съвет, като законът позволява нейното удължаване - отново с правителствено решение. В този режим здравният министър издава заповеди за противоепидемичните мерки. 

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама