Днес е : Вторник, 27 Октомври 2020

Управляващите са готови с проект за пенсиите и социалните плащания догодина

Публикация 17 Oct, 2020 / akcent.bg

  От 1 януари минималната пенсия се увеличава от 250 на 300 лева, а максималната става 1440 лева вместо сегашните 1200. Това е записано в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), съобщава БНР.

   В него е записано, че пенсиите ще бъдат увеличени с 5 процента по така нареченото швейцарско правило от 1 юли. Това правило и сега съществува в Кодекса за социално осигуряване и предвижда всяка година от 1 юли пенсиите да се осъвременяват, като се увеличават с 50% от нарастването на средния осигурителен доход и 50% от инфлацията.

   Досегашната идея на управляващите бе минималната пенсия да се увеличи с почти 30% до 300 лв. от 1 януари 2021 г. по настояване на ВМРО. Увеличение с близо 10% на пенсиите между 300 и 369 лв. и с 4.8% на всички останали от 1 юли догодина. Таванът на пенсиите става 1400 лв. (с 200 лв. повече).

   Социалният министър Деница Сачева обяви вчера, че не е прието увеличението да е различно според размера на пенсиите и затова то ще е еднакво, а по-бедните - с пенсии до 369 лв., да се подпомагат и с ваучери за храна.

   Според проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина се предвижда увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 610 лв. на 650 лв., колкото ще бъде и минималната работна заплата през 2021 г.

   Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - на 420 лв., както и максималният осигурителен доход за всички осигурени, който остава 3 хил. лв.

   Според проектобюджета на ДОО процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва на достигнато през 2019 година ниво от 1.2 на сто.

   През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителните суми към пенсиите на всички пенсионери в размер на 50 лв. Такава заявка даде още преди време премиерът Бойко Борисов - помощта да бъде до края на мандата.

   Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - на 12 лв., а максималният дневен размер се запазва на 74.29 лв.

   Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни, и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст - 380 лв.

  Запазва се и режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност - първите три дни се изплащат от работодателя, а от четвърти ден - от държавното обществено осигуряване. През миналата година работодателите бяха много активни в искането си държавата да поеме и първите три дни, чието плащане те бяха приели преди години като временна мярка. В крайна сметка обаче това положение се запази.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама