Днес е : Вторник, 27 Октомври 2020

Пенсиите между 300 и 369 лв. (линията на бедността) ще нараснат с 10%, а останалите - с 5%, обещава финансовият министър

Публикация 13 Oct, 2020 / akcent.bg

"Те се готвят да ни гонят, яйца да ни мятат, та от дъжд ще се боим", заяви министър-председателят

   Министърът на финансите Кирил Ананиев обяви, че в проектобюджета за 2021 година са планирани допълнително 1.8 млрд. лв. за увеличение на пенсиите. Предвижда се минималната пенсия да стане 300 лв., пенсиите между 300 и 369 лв. (линията на бедността) ще нараснат с 10%, а останалите - с 5%, каза Ананиев. Максималният осигурителен доход няма да се увеличава, подчерта министърът на финансите.

  Той заедно с премиера Бойко Борисов, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров направиха "оперативка" под дъжда в полето близо до АЕЦ "Козлодуй", който инспектират. "Тази нива тук ще стане Седми реактор", посочи Борисов.

  "Те се готвят да ни гонят, яйца да ни мятат, та от дъжд ще се боим", заяви министър-председателят, който остана без чадър по време на разговора, излъчван във "Фейсбук".

   Обещанията на управляващите днес идват след повече от три месеца протести с искане на оставката на правителството на Борисов заради корупцията, а междувременно всички пенсионери от август получават по 50 лева надбавка към пенсиите си като мярка за справяне с кризата, предизвикана от коронавируса. Мярката ще продължи до края на мандата през март.

   "11 години във всяко наше правителство сме държали да е на излишък бюджетът, никой не може да ме обвини в предизборно харчене", каза Борисов. Той обяви, че утре кабинетът ще отпусне 5 млн. лв. за купуване на лекарството "Ремдесивир", което помага в лечението за коронавирус.

  "За децата за училищата 16 хил. компютри утре ще осигурим, за да поемат първите нужди, ако някъде е необходимо", обяви премиерът и отбеляза, че те са предварителни, преди осигуряването на 70-те хиляди по европейска програма, които е предвидило министерството на образованието. "Предвиждаме 10% повишение на доходите и двойно увеличение на учителските заплати, 360 милиона лева са за учителите, което бяхме планирали до края на мандата, хората на първа линия - с 30%", каза още той. Днес следобед националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда увеличението на възнагражденията в държавната администрация.

  Президентът на КНСБ Пламен Димитров призова хората да харчат, за да не се стигне до икономическа криза. Той коментира, че отстъпката да не се вдига максималният осигурителен доход е под натиск на работодателските организации. Досега се говореше за увеличението му от 3000 на 3200 лв. "Бюджетът загуби 70 млн. лв., Ананиев ги върза някак си", каза Димитров.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама