Днес е : Сряда, 31 Май 2023

Ресторантьорите внесли с 60% по-малко ДДС. Бизнесът: Интерпретирате данните неправилно

Публикация 08 Oct, 2020 / akcent.bg

Сагата с намаляването на ставката на данъка за бранша изглежда няма край

   Приходите от ДДС, които са внесли ресторантьорите, след като ставката им беше намалена, са се сринали с почти 60%. Това показват данните на министерството на финансите, които бяха получени след въпрос по темата от депутати от БСП. Резултатът е сравнен с приходите от ДДС от бранша за миналата година.

   Номинално излиза, че през юли и август на 2019 г. заведенията са внесли в бюджета малко над 37 млн. лв., докато за двата месеца през тази година числото е равно на точно 15,840 млн. лв. 

   Припомняме, че данък добавена стойност бе намален за ресторантьорите от първи юли на тази година, като към отстъпката влязоха и употребата не само на храна, но и на вино и бира. Временната "реформа", която би трябвало да действа до края на 2021 г., дойде след едноличното решение на премиера Бойко Борисов и в разрез с публичните позиции на тогавашния му министър на финансите Владислав Горанов и председателката на народното събрание Менда Стоянова.

   Идеята бе да се помогне на бранша, който бе един от най-тежко ударените от кризата, причинена от коронавируса. 

   Разбивката на данните от МФ показва, че намаляване на декларираният ДДС през двата активни туристически летни месеца на тази година има и по четирите основни икономически сектора в бранша - Дeйнocт нa pecтopaнти и зaвeдeния за oбcлyжвaнe“, „Πpигoтвянe и дocтaвянe нa xpaнa пo ĸoнĸpeтeн пoвoд“, „Дpyги дeйнocти пo пpигoтвянe и дocтaвянe нa xpaнa“ и „Дeйнocт нa питeйни зaвeдeния“.

   Според Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България - двете основни организации на ресторантьорите, данните представени от МФ се тълкуват в публичното пространство неправилно. Според тях трябва да се имат предвид няколко основни фактора.

   Например - фактът, че вследствие на пандемията оборотите на заведенията са спаднали с около 45%. Освен това - месеците юли и август на миналата година са били едни от най-силните в изключително силна икономически година за целия сектор. Тоест - сравнението с миналата година е некоректно. 

   Според тях, трябва да се има предвид и че много заведения продължават да работят на капацитет от по 50%, а също и намаленият поток на чуждестранни туристи към страната.

   "При наличието на всички тези факти намираме за логично номиналната стойност на платеното ДДС за месеците юли и август на 2020 година да бъде по-ниска от тази за 2019 година. Когато се съберат всички гореизложени данни обаче става ясно, че останалите на пазара наши колеги са внесли повече, като процентно съотношение, в държавната хазна, в сравнение с миналата година", пишат още рестораньорите. 

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама