Днес е : Петък, 16 Април 2021

Храненето навън - по-рисково в пандемията от градския транспорт

Публикация 13 Sep, 2020 / akcent.bg

Изследването има един недостатък - не прави разлика между заведения на закрито и открито

   Американски специалисти оцениха риска от COVID-19 за дейности, при които не може да се носи маска и да се спазва физическа дистанция, и установиха, че храненето навън е по-опасно от използването на обществен транспорт или подстригването, съобщи "Лайв сайънс", цетиран от БТА.

   За изследването специалистите от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията са анализирали информация за 314 души, на които са направени тестове за новия коронавирус в болница в САЩ. Всички имали някакви симптоми. Резултатите на около половината били положителни.

   Участниците посочили какво са правили през двете седмици преди началото на симптомите, включително дали са ходили на работа, на фитнес, в ресторант, в кафене, до магазина, на църква...

   Хората с положителни резултате два пъти по-често казали, че са се хранили в ресторант през 14-те дни преди да се разболеят в сравнение с другите с отрицателни проби от теста. Когато били изключени хората с известен контакт с болен от COVID-19, далите положителен резултат три пъти по-често били ходили на ресторант и почти четири пъти по-често в бар или кафене.

   Изследването не свързало другите включени дейности с повишен риск от инфекцията.

   Авторите признават, че изследването им има един недостатък - не прави разлика между заведения на закрито и открито.

   При хранене в ресторант американските власти препоръчват да се поддържа дистанция от 1,8 м с хората, които не са от същото домакинство, да се сяда на открито, когато това е възможно и да се проверява предварително дали целият персонал носи маски, когато е на работа.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама