Днес е : Четвъртък, 8 Юни 2023

Искрен Веселинов: Да има Русе паметник на Левски бе моя мечта, която се сбъдна на третия път

Публикация 12 Sep, 2020 / akcent.bg

    Паметник на Васил Левски бе открит тази вечер в Парка на възрожденците в Русе.

   За изграждането на монумента в началото на миналата година бе организирана дарителска кампания от инициативен комитет, създаден специално за целта. В нея се включиха много фирми и граждани.

   Проектът на паметника е дело на русенския скулптор Даниел Кънчев. Монументът е висок 4,20 метра с постамента.
Сред официалните гости на церемонията бе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

   "Щастлив съм, че в нашия роден град се появи паметник на Апостола. Искам да благодаря на инициативния комитет, на всички онези граждани и организации, на общинската администрация, които помогнаха това да се случи", каза Каракачанов.

   Той припомни, че Левски е бил български патриот, който е нямал "цветове". Левски е начертал и българския национален идеал.

   Каракачнов заяви, че в дни като този, когато се откриват паметници на Апостола на свободата, в ден като 19-и февруари, когато се отбелязва смъртта му, всеки от нас може да се замисли дали е готов да даде от малкото си свободно време за осъществяване на българския национален идеал.

   "Ако правилно си отговорим на този въпрос, може би България ще бъде друга, българите ще имат ясен поглед и посока накъде искат да вървят. И тогава наистина ще можем със самочувствие да кажем, че сме равни на другите европейски народи", заяви Каракачанов.

   Искрен Веселинов, който е председател на инициативния комитет, депутат и заместник-председател на ВМРО, заяви, че това е една сбъдната мечта. Той посочи, че Левски е бил в Русе три пъти.

   "Но няма значение дали Левски е бил в Русе, или не. Левски е една от малкото фигури, които безспорно обединяват. Радвам се, че дадохме един символ на Русе, който да ни обединява", каза Веселинов.

"Искам да благодаря и на съдбата, че съм приятел с повечето от Вас – достойни българи и русенци, но трябва да бъде отбелязано и името на един човек – Искрен Веселинов – българин и родолюбец, който повече от 20 години не спря да следва мечтата си и не спря да се бори, за да можем русенци да се поздравим с този прекрасен монумент сега", заяви в словото си областният управител Галин Григоров.

   Веселина Антонова - историк и архивист, обясни, че датата на откриването на паметника в Русе не е случайна, защото в периода 7-10 септември 1869 г. Левски е бил в крайдунавския град за среща с полската емиграция. Тук той е заради най-верния му сътрудник Стоил Попов, чрез който намира контакти с цариградските българи.

  По време на церемонията от публиката се чуха освирквания към Красимир Каракачанов, след като водещите му дадоха думата да произнесе слово.

   Вицепремиерът им отговори, че в такива дни човек трябва да се гордее, че е българин, но "винаги е имало изчадия искариотски, които дори в такива моменти са готови да охулват тези, които са свършили нещо".
"Ако бяхте дали една стотинка, имате право да викате. Като не сте дали и една стотинка, слушайте и поне се радвайте, че в Русе има нещо хубаво направено", отговори им Каракачанов.

   Паметникът е изработен по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев и архитект Силвия Славова. Заедно с постамента паметникът е висок 4,20 метра. Военното министерство дари гилзи, от които е изработеен.

   В чест на откриването на паметника на Левски беше строен почетен караул от Русенския гарнизон, като строят беше приет лично от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Служба за освещаване на монумента беше отслужена от Негово Преосвещенство Тихон, тивериополски титулярен епископ и викарий на патриарх Неофит Български, както и от свещеници от Русенската Света Митрополия.

   Слова по време на церемонията бяха произнесени още от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, председателя на „Сдружение за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе“ и народен представител Искрен Веселинов, както и от кмета на града Пенчо Милков, а сред официалните гости също така бяха народният представител Георги Стоилов, председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, както и множество представители на държавната и местна власт.

   Гостите на събитието имаха възможността да чуят и рецитал по стихотворението „Левски“ на Иван Вазов, изпълнен от водещите на церемонията Велислава Веселинова и Михаил Гавраилов, както и изпълнение на народни песни от етно група „4ЕТНО“. Бяха изпълнени и множество празнични маршове от Общинския духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама