Днес е : Четвъртък, 28 Януари 2021

4198 PCR –теста са изработени в лаборатория "Здраве" , 367 са положителните проби

Публикация 04 Sep, 2020 / akcent.bg

   В лаборатория Здраве се извършват PCRтестова от началото на април т.г. През м. май бяхме включени в Заповедта на Министъра на здравеопазването като референтна лаборатория, което позволи в началото на м. юни да бъде сключен договор с РЗОК и да се изработват проби на лица, подлежащи на карантина с направления, издадени от лекар от РЗИ. Това разказа пред Акцент.БГ управителят на лабораторията д-р Розина Мирчева.

   Изработваните тестове се увеличават с напредването на епидемичната ситуация. От началото на периода до 31.08. са изработени 4198 PCR –теста, от тях  662 с направления от РЗИ.    

   В лабораторията се извършват и имунологични тестове за антитела срещу Коронавирус – за периода за направени 1426 теста.

   Положителните PCR проби в лабораторията са 367, като тук са пробите и на домуващите в старческия дом, на лежащо болни от УМБАЛ Медика и Специализираната болница за белодробни заболявания, както и на карантинирани пациенти и техните контактни. Бройката е по-голяма, защото се включват и контролните проби на вече положителните пациенти ,защото има случаи, в които след преболедуване остават положителни и се налага няколкократно изследване.

   Профилактичните изследвания са немалка част от всички проби – 1886 броя, издадени са и толкова сертификати ,преведени на английски или немски език, според изискванията на пациентите. Става въпрос за PSR тестове, резултатите от които се изискват от държави, в които русенци пътуват на почивка или по работа. Най-вече става въпрос за Гърция, след която са Германия, Австрия, Белгия.

   Почти никъде не се говори, но изработването на PCR тестове е една от най-сложните лабораторни дейности, каза д-р Розина Мирчева

  Ето и платените от РЗОК PSR тестове по месеци- юни- 17, юли- 261 и за август- 384, данните които предостави директорът на Касата Калоян Копчев.

   В УМБАЛ "Канев" платени от здравното министерство и НЗОК и изпратени въ Варна са 863 проби и 13 в София, съобщи изп. директор Иван Иванов. 59 са направени в микробиологичната лаборатория на болницата, а 20 - в лаборатория "Здраве". От всичките 955 PSR теста 187 са били положителни.

   Взетите проби в УМБАЛ "Медика" са взети общо 878 проби, съобщи управителят д-р Кирил Панайотов.

  От началото на април досега 471 PCR теста на направени във Варна и 407 в лаборатория "Здраве". От тях положителните проби са 71 положителни.

   Общият брой на диагностицираните с COVID-19 в областта до момента по занни от РЗИ стана 316, като активните случаи са 58. От тях 19 са на болнично лечение, а 39 са под домашна изолация.

   От активните случаи 47% са мъжете, а жените са 53%, което като бройка е съответно 27 и 31. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията. 186 са жените, а мъжете са 130, което в проценти е респективно 59% и 41%.

    Броят на направените PCR тестове не отговарят на броя пациенти или граждани, от които са взети, тъй като в някои случаи на един и същи човек са правени по повече от един тест.

  Освен това от общия брой направени проби не всички са на лица, които са имали оплаквания.  Тук влизат и зметите проби от медицински лица и персонал, който работи в рискови отделения.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама