Четвъртък, 30 Май 2024

Бой, лютив спрей и камъни откриха новата сесия на Народното събрание

Бой, лютив спрей и камъни откриха новата сесия на Народното събрание
Публикация   11:38     02 Септ, 2020 /     akcent.bg   /     1277

Хиляди атакуваха парламента, ГЕРБ напусна залата при речта на президента

   56-ият ден на антиправителствени протести, обявен като ден за "велико народно въстание", започна с арест и продължава с локални сблъсъци между демонстранти и полицаи.

   На 2 септември депутатите се върнаха на работа, но не в сградата "на опашката на Коня", а в Партийния дом и антиправителствените демонстранти бяха там, за да ги посрещнат, още в 7 ч. Протестът е обграден от полиция и жандармерия, по жълтите павета от БНБ към НХГ не може да се мине нито навън, нито навътре към множеството.

Малко преди 8 ч. протестиращите пред новата сграда на Народното събрание се опитаха да пробият полицейския кордон около нея преди началото на новата сесия днес. Служителите на реда повалиха на земята един от демонстрантите и му сложиха белезници.

   Други протестиращи клатеха коли на жандармерията и един се беше качил на една от тях.

   Около 8.20 ч. имаше втори опит да се пробие полицейската блокада откъм сградата на Българската народна банка.

   Сили на жандармерията - в пълно снаряжение при подобни събития - защитни костюми, шлемове, щитове и палки, сформираха "триъгълник" и се врязаха в група протестиращи, които бутаха един от полицейските автомобили и се опитаха да разкъсат блокадата. Представител на протестиращите, който отговаря за реда на площада, призова хората да се успокоят, като някои седнаха дори на земята.

Множеството между сградата на Българската народна банка и Народното събрание скандира: "Ма-фи-я!"

   Докато хиляди хора се събираха около парламента, малко преди 9 ч. президентът Румен Радев, придружен от вицепрезидентката Илиана Йотова, излезе от сградата на президентството и през тълпата се отправи към Народното събрание, където ще произнесе реч за старта на есенната сесия.

Държавният глава не отговори на въпросите на заобиколилите го репортери, посочвайки, че не чува въпросите им от виковете на протестиращите. Единствената му чута реплика беше: 

"Вече  няма никакво значение какво е казал Борисов."

   Депутатите пък влизаха през различни входове на Партийния дом, макар само един да се води официален. Но нито един народен представител не стана обект на "народната любов". Демонстрантите обаче хвърляха предмети по централния вход. Около 9 ч. бе пусната и първата димка - характерно за първите дни на протестите.

   Малко след 9 ч. майките от "Системата ни убива" направиха верига пред щитовете на полицаите.

   В този час в Партийния дом започна и речта на Радев, като от "Дондуков" 2 се бяха погрижили да сведат словото му до множеството навън. Преди речта на Радев депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала и това бе съобщено по микрофона на жълтите павета като: "Депутатите избягаха от речта на президента." Множеството ги освирка.

   Заседанието продължи да се излъчва от колоните, когато дойде ред на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова да говори. "Иска ли някой да слуша г-жа Дариткова? Иска ли някой да я слуша?!" - заяви Арман Бабикян от Отровното трио - неформален организатор на протестите. "Български полицаи, българския народ пуснете в тяхното Народното събрание. Което българско знаме дойде при вас, вие сте длъжни да му сторите път. В името на Бога и в името на България", обърна се към униформените и отец Дионисий, който е сред множеството от първия ден на протестите.

Около 9:45 ч. президентът се опита да се прибере в сградата на "Дондуков" 2, но множеството непрекъснато го спираше. Дочуха се призиви от негови симпатизанти: "Говорете с генералите, говорете с армията."

   В 10 ч. демонстранти атакуваха автомобил на жандармерията и започнаха да го клатят. Наложи се униформените да използват лютив спрей, за да ги спрат. От него пострадаха репортерката на бТВ Канна Рачева и операторът ѝ. Телевизията предаде, че протестиращи хвърлят и камъни по полицията. 

   Напрежението ескалира с всяка изминала минута. Хвърлят се и бомбички.

   "Ако напрежението ескалира допълнително, заявявам категорично, че полицейските служители ще използват физическа сила и помощни средства така, както ни е вменено по закона за МВР", предупреди на специален брифинг шефът на СДВР Георги Хаджиев.

 

   Полицията се оплака, че нейни служители са били пръскани с лютив спрей от демонстрантите. Междувременно някои протестиращи се опитаха да изровят павета от уличната настилка от двете страни на парламента, но казаха, че нямат намерение да ги хвърлят. От високоговорител протестиращ призова всички жени и деца да се изтеглят от сцената до 11 часа.

 
"Борисов, ти успя, обедини всички българи срещу себе си, честито, Борисов!", заяви адвокът Николай Хаджигенов, единият от т.нар. "отровно трио", което води протестите.

   От уредбата зазвуча “Черната овца” на група "Ахат".

   Към 11 часа се разнесе призив протестиращите да се хванат за ръце и да обградят парламента. Полицията задържа няколко демонстрати, които влязоха в ръкопашен бой с нея. И от двете страни се виждаше е пръскане със спрей. Срещу полицейстите кордони полетяха пластмасови бутилки с вода.Коментари

  •     Дочев 

    Орешарски,що за идиот си?Ако видя моите сънародници под прозорците да скандират оставката ми,няма дори и един час да се бавя,ще я подам,за да се успокоят хората.Думи изречени от Борисов,причинил 56-дни на същите тези негови сънародници,денонощно да са по улиците и площадите,за да му искат оставката,същата тази като на Орешарски.Не може държава да се управлява по този начин.Държава,членка на "великия" ЕС.Чичовците и лелите от Брюксел,се ровят в съдбините на Белорусия,а това което се случва в България,минава покрай ушите и очите им.Защо ми се струва,че част от милионите и милиардите които идват у нас под формата на "узаконени" проекти,се връщат при подателя си с адрес Брюксел.Това е моя хипотеза,която не ангажира никого.

Коментирай

   captcha