Днес е : Четвъртък, 22 Октомври 2020

Кметът Пенчо Милков: След като институциите не правят необходимото, Общината ще затваря промишлените замърсители

Публикация 01 Sep, 2020 / akcent.bg

Съдействие от екоминистерството за нужната апаратура и граждански контрол над фирми, доказани и предполагаеми замърсители ще налага кметът

   Кметът на Община Русе Пенчо Милков свика днес спешно заседание за създаване на Общински кризисен щаб по въпросите за въздуха в Русе. Председател на щаба ще бъде кметът, а за членове бяха поканени представители на различни институции, в това число Областният управител на Област Русе, РЗИ - Русе, РИОСВ – Русе, ОД на МВР – Русе, РД ПБЗН – Русе, Общински съвет - Русе.

        Основание за създаването на този щаб са зачестилите сигнали за замърсяване на атмосферния въздух на територията на община Русе и необходимостта от координирани действия на изпълнителните органи за справяне с проблема.

Вчера на заседание на постоянната комисия по екология Пенчо Милков прикани гражданите да бъдат активни и да подават сигнали. Сутринта обаче градът осъмна с остра миризма на бакелит, което беше последвано от остри реакции в социалните мрежи.

 След извънредното заседание на новосформирания щаб за чистотата на въздуха, кметът Пенчо Милков направи емоционално изявление. Той заяви, че след като институциите не могат на решат този наболял за русенци проблем, Общината ще поеме надзора по следене на предприятията- замърсители и ще спира производства. Основание за това той вижда в опазване здравето и живота на русенци.

  Ето какво каза кметът Мелков:

  В Закона не пише, че кметът на Общината може да влезе в промишлените предприятия и да ги спре. Да, но аз днес изпратих патрул на КООРС, който 24 часа ще стои там, където граждани ходят и виждат… Не, няма граждани да ходят. Ще стоят общинските служители. Камера с висока резолюция да се сложи… Просто ми омръзна да слушам кои са компетентните хора и да си свършат работата.

  Днес е извършена проверка в предприятие, в което е установено, че е замърсявало въздуха. За това има предписания, мерки, за да престане… Но не престава!

  Този и който да е друг замърсител на въздуха няма да допусна да работи нито миг повече.

  Когато системите работят и прозорците са затворени- замърсяване няма. Когато всички спим, по най-вероломен начин отварят и замърсяват. И на другия ден всички родители, и всички граждани питат, предполагат, притесняват се… това живот ли е- НЕ!

    Днес се събрахме и полиция, и гранична полиция, и РЗИ, и РИОСВ и други институции- всеки един да каже какви са законовите им правомощия и да се знае какво може да правим.

… В Закона пише кой може да затвори едно предприятие, но аз казах, че ако се трови въздуха на русенци, и това ще направим.

  В Русе, в РИОСВ има станция, но превозното средство било счупено. Аз предложих да ползват общинско. И да се закара пред което и да е предприятие. …

  Казвам на всички мои съграждани- ако промишленото производство, което ни трови, докато не спре да го прави, имаме пълното право като граждани сами да го спрем.

  Аз ще се обърна отново към МОСВ за предоставяне на мобилна станция за въздуха, а от Община Русе ще бъде предоставена камера с висока резолюция, която да наблюдава критичните точки, през които се изпуска замърсен въздух. Това да се гледа в реално време на сайта на общината.

  Има институции, които с една писалка може да решат проблема, трябва да го направят. Във въпросното предприятие има почистваща инсталация за милиони, видял съм я, но не е въведена в експлоатация и не знаем дали е изградена както трябва. И вероломно през нощта се отваря и въздухът вместо да мине пред пречиствателните съоръжения, отива директно навън.

  Ще бъда непримирим. Не искам следващият кмет на Русе да се занимава с този проблем. Не искам повече нито ден да се събуждаме с усещането за безнадеждност. 

  Гневът на хората е справедлив.

   Пенчо Милков отговори на журналистически въпрос, че съмненията за въпросния замърсител са за бившият завод Монтюпе.

Коментари

Свързани новини

Още Новини

Реклама

Реклама