Днес е : Четвъртък, 21 Януари 2021

За "жертвите" от коронавируса в Русе- само цифри

Публикация 12 Aug, 2020 / Румен НИКОЛАЕВ

Нестихващата медийна истерия за заплахата от COVID- 19 не подминава и живеещите в Русе и областта.

  Акцент.БТ се опита да не интерпретира темата "Коронавирус" и да стъпи единствено и само на официалната статистика.

  Странно, но заболелите и починалите С коронавирус се наричат „ЖЕРТВИ”, докато всички останали случаи на естествена смърт са си просто починали.

  И така:

  По информация от „Обреден дом” починалите от над 70 години в гробищните паркове Басарбово и Чародейка от 23 юли до 9 август са 55 души. Нарочно бе избран този период, тъй като това и времето, в който в дома за стари хора „Възраждане” вирусът взе 7 ЖЕРТВИ.

  От началото на пандемията – 8 март до 9 август общо погребаните в двата гробищни парка са 676. За същия период на миналата година техният брой е с 8 повече- 682. От тях ЖЕРТВИ на пандемията са 13… /вероятно лекуваните от други области се броят и в Русе, и в Разград …/.

  Макар и изключително трудно, Акцент.БГ успя да добави и още някоя цифра. Директорът на дом „Възраждане” Ани Венкова определи исканата информация за броя на починалите в дома като „лична” и отпрати към Щаба и към зам. кмета по хуманитарни дейности и здравеопазване. Така стана ясно, че тази година починалите в дома от началото на годината до 9 август са общо 27, от които ЖЕРТВИ на коронавируса са 7.  За същия период през миналата година броят на починалите е 36 или с 9 по-малко.

   Със сигурност COVID-19 e опасно заболяване. Но едва ли толкова, колкото се цели да бъдат уплашени хората.

  Според медици по-малкото смъртни случаи тази година вероятно се дължат и на факта, че хората полагат повече грижа да личната си хигиена и такава, наложена в обществените сгради и заведения за хранене.

   Просто наистина е задължително да се спазва правилото на Трите Д- дисциплина, дистанция и дезинфекция.

   Всичко друго е Божа работа и имунна система.

.. впрочем, добре е да се помисли за интерпретационен текст на "Напаст божия" на Елин Пелин. Персонажите на попа и на учителя обаче трябва да бъдат заменени от генерал Мутафчийски и доц. Мангъров.

Коментари

Свързани новини

Реклама

Реклама